Första damerna i lagården

Igår bäddade vi i upp i dikornas lagård och idag fick första gänget flytta in. 

Bäddningen

Med alla maskiner ute kunde vi igår bädda upp åt kossorna och förberedda det sista för deras inflyttning. Till detta gick det åt 72 stycken halmbalar och vi använde upp den halm vi lagrat ute i stuka sedan vi pressade den i höstas. Det gör att vi nu inte har några halmbalar som lagras ute (förutom dem plastade) och det känns skönt. Att balarna legat ute fram tills nu har inte påverkat dem så mycket negativ som jag trodde. Bäddat blev det hur som helst och nu är det bara för kossorna att gosa till det sista, det brukar de göra bästa själva.

Här lastas våran sista utomhuslagrade halmen, som legat där och väntat på detta tillfälle.
Skönt att få hem den innan det blir mer geggigt… även om det redan var lite smetigt där vi lastade..
Bäddning
En av de balarna som legat högst upp. Tyvärr så hamnar var sjätte bala som tak åt de andra. Det är ändå inte mycket av balen som blivit tråkig tycker jag med tanke på att den legat ute sedan slutet på juli.
När vi pressade var det lite grönt i som inte hade vissnat helt, det var därför balarna hamnade ute. Nu var det gröna hö torrt, det hade jag inte räknat med…
Bäddat och nästan klart för inflytt.

 

Djurintag

Vi har ju redan tjuvstartat och tagit in ett gäng djur så dessa var absolut inte de första djuren som flyttade in, de var däremot de första djuren som flyttade in i denna lagården för i år. Det var en blandning av kor och kvigor som idag fick komma in, det är de djur som vi gallrat ur besättningen och ska gå till slakt nu i vinter. Deras beten har nu börjat magra och vi vill inte att de gör detsamma, därför får de nu bo i lagården. Vi brukar göra lite olika när vi tar in djuren, och idag valde vi att köra in dem med djurtransporten. Det gick nog ganska så bra, även om inte alla kvigor var helt samarbetsvilliga. Nu är i alla fall de djur som ska vara inne inne och två hagar är tomma för säsongen. Även om det nu börjar blir lite mer arbete med fodring av djuren, så tycker jag att det är lite mysigt att det nu är djur inne. Det är lite trevligt att titta till djuren på kvällspromenaden..

Bild från hagen i förmiddags. Vackert med djur ute, men nu har de ätit upp det mesta i hagen.
Farsan kommer gående med ett gäng kor som ska få flytta in.
Väntan på att några frivilliga ska gå in i fållan.
Att muta med lite kraftfoder brukar fungera bra.
En kviga på väg åt rätt håll, en misstänksam som står och tvekar och en som helt har tröttnat på mig och är på väg åt andra hållet…
Första gänget att flytta in.
Dagen två sista djur att tas in, de var också de med envisa…
Foderbuffé

Tre bilder från min kvällspromenad:

Hittade även ett gäng otrevliga krabater häromdagen:

Dessa verkar inte ha gett sig för säsongen helt än… Kan det aldrig ge sig? Jag hittade flera stycken på en vändteg..
Förhoppningsvis och högst troligt ska väl ändå rapsen klara sig från snigelskador nu!?

 

Jag önskar er alla en trevlig helg!!