Dags att säga adjö ”Lilla BM”

Fästen till lastarredskap tycker jag är en onödig djungel med ett alldeles för stor utbud, samma standard som på trepunktslyftar borde helt klart gälla! Nu gör det inte det och alla tillverkare verkar tävla om bästa fästet. Vad som är bäst fäste vet jag inte, med det jag däremot vet är att fästet Lilla BM inte är modernt…. Ända har vi klamrat oss fast lite vid det ett tag, men nu har vi börjat fasa ut det på riktigt…

Baklastartiden

Här har Lilla BM hängt med ända sedan baklastartiden. Det blir nog lätt så, har man redan alla redskap med ett fäste så känns det lättare att bara fortsätta med det. Nu är det ändå dags att göra något åt alla redskap vi har med Lilla BM fästen på. Det börjar bli alldeles för krångligt och tar för lång tid med alla adaptrar kors och tvärs. Livet är för kort för att hålla på med adaptrar, och den tiden borde läggas på annat. Vi kommer tyvärr inte kunna bli helt kvitt adaptrar för vi har alldeles för många olika fästen på våra lastare. Vi har Euro/Lill Bm på 514, Schäffers egna fäste på Schäffern och Zettelmeyer på Holländaren. Det vi nu ska försöka landa i är SMS Trima och Euro, dessa passar går oftast på samma lastare (om man inte har kombon Euro/Lilla BM, för då går inte SMS Trima där…). Som sagt var djungel med alldeles för stort utbud… Det kommer ta ett tag innan vi har bytt fästen på alla redskap, men nu har vi i alla fall börjat.

Först ut är redskapen vi använder ofta. Balspjut och balklämma står nu i verkstaden.
Att sköra bort de gamla fästena tar helt klart längre tid än att sätta dit de nya..
Att prova om det passar innan man dundersvetsar är helt klart smart. Måtten kan mätas fel…
Se om det passar på våran Zettelmeyer till Euro och SMS TRIMA adapter.
Det är lite jobb, men det blir bra när det är klart. Just balspjutet bygger jag ut fästena lite på för att få extra räckvidd vi lastning och lossning av släp.

Det kommer att gå åt lite gas, trissor och svetstråd, men tusan så bra det kommer bli när alla redskap är färdiga. När nu det blir…

 

Hur gick det då för Valtran som gjorde sin första dag på jobbet idag? Jodå den skötte sig fint och passar nog bra här.