Nu har Valtran hittat hit

För ca två månader och fem dagar sedan så var ju jag och far iväg på en liten traktorshoppartur och nu resultatet av det kommit hit. I dag välkomnade vi en Valtra hit, det trodde jag nog kanske inte skulle hända, men man ska inte vara trångsynt och dö nyfiken.

Valtra N 134 HITECH

Valtras beteckningar är en djungel för mig, men den här heter i alla fall N 134. Om jag inte är helt fel ute betyder det att den har 135 hästkrafter plus boost. Att den heter HITECH betyder nog lite missvisande inte att den är den mest högteknologiska modellen, utan att den är den som är mest basic vad gäller hydraulik. I vanliga fall brukar vi kolla efter de mer utrustade modellerna, men den här gången behöver vi inte någon würsting-trustad traktor. Den kommer att vara alldeles lagom stor och lagom utrustad till det den ska användas till. Mer utrustad skulle i detta fall bara innebära dyr teknik och utrustning som inte används, kanske fränt men onödigt! Huvuduppgift så här års kommer vara att dra strömaskinen, sen blir det lite allt möjligt.

Spännande med Valtra på gården igen.
N134 betyder helt logiskt att den har 135 hk utan boost och 145 med.
HITECH betyder bland annat att den är utrustad med mekanisk manövrering av hydrauluttag, vilket sker med spakarna.

Inte steglös…

Traktorn är inte utrustad med steglös transmission vilket är lite ovant för mig, nu helt plötsligt ska man behöva växla och greja. Det jag är van vid är en körpedal är nu helt plötsligt en gaspedal och släpper man den så stannar inte traktorn lite snyggt, den fortsätter antingen att rulla eller så blir det motorstopp. Att växla på en modern traktorn är ju inget som är direkt jobbigt, det är ju bara att peta på en liten spak, trycka på en knappt eller utnyttja traktorns automatväxling, men ändå är man bortskämd med att glida runt utan att hoppa mellan växlar så blir det en lite omställning.

Tänk att man har blivit så bekväm att till och med den där orangea växelspaken är lite jobbig att växla med… (De där svart hålen i armstödet ska sättas igen)

Skogsutrustad

En av de fina fördelarna med denna lilla traktor är att den är skogsutrustad och har vändbarförarplats. Det är inte något som vi använder dagligen, men vi har en skogskärra som vi använder ibland och skulle kunna använda mer. Det blir dessutom lättare att nu använda skogskärran i skogen med en traktor som tål det. Att förarplatsen är vändbar kommer vi inte bara att ha nytta av när vi kör skogskärran, det kommer även att passa bra när betesputsen ska köras.

Plåttank, grenavvisare och vändbar förarplats blir nog inte så dumt.
Första gången den här traktorn rullar in på gården (även om den här står stilla).
Den blev direkt satt i arbete med att hämta halm.
Den välkomnades sedan med en tvätt för att få bort allt vägsalt. Tanken är att den inte ska lämna gården alltför mycket nu och då är det ju onödigt att låta den stå med salt på sig.

 

Spännande med ny (för oss) traktor på gården, det ska bli kul att se vad den går för. Tanken är som sagt var att detta ska vara en liten slit och släng traktor, men vi får se vart det slutar. Imorgon gör den sitt första pass framför strömaskinen…

 

Fortsättning följer……