I somras uppgraderade vi våran tröska

Jag har inte hunnit skriva om detta än så det kommer nu…  Vi har en tröska som vi är mer än nöjda med, men ändå så tyckte vi att den saknade en pusselbit i modern växtodling, den saknade GPS och skördekartering. Istället för att skiljas från en tröska som vi inte kan hitta något ekonomiskt försvar för att byta bort, så uppgraderade vi helt enkelt befintliga tröskan med det som saknades. Nu är den mer modern och har både skördekartering och autostyrning.

Mål nummer 1

Vi har länge saknat en pusselbit i våran växtodling och det har varit skördekartering. Skördekartering kan ju innehålla en himla massa svar på frågor och min syn på skördekartering förtjänar minst ett eget inlägg, och det tar vi senare. Det första målet med denna uppgradering var i alla fall att vi skulle få tag på just den pusselbiten. Vi har kollat runt lite och funderat på hur vi skulle lösa detta på bästa sätt och det blev helt enkelt att utrusta befintliga tröskan för detta. Det var helt klart inte gratis, men redan innan priserna för insatsvaror skenade så är jag övertygad om att det är en lönsam investering på många sätt. Ju mer vi kan lära oss desto mer effektiva och lönsamma blir vi och ser vi inte resultatet av det vi gör är risken att vi omedvetet gör fel upprepade gånger. Så först och främst var uppgraderingen endast för skördekarteringens skull…

Ytterligare en pusselbit på väg mot lönsammare och resurseffektivare lantbruk.
Våran lösning blev att köpa lösningen från Dataväxt.

Med på köpet

Trotts att det i min värld borde vara ganska så simpelt att plugga in en padda med GPS och som kan spara data i en tröska och vips har man skördekartering, så är det inte så enkelt i verkligheten (än). I verkligheten så behöver tröskan vara utrustad med ”riktig” GPS-utrustning för att klara detta, det är en massa kablar, mottagare, skärm, plastlådor som tar plats etc etc…  När vi ändå hade köpt allt detta så hade vi nästan en autostyrning till tröskan, det ändå som fattades var själva styrningen. Då kändes det nästan lite snålt att inte till slut utrusta tröskan med även autostyrning. Det slutade med att det nu sitter en rattmotor som sköter styrningen i tröskan, den var inte alls med på köpet från början, men det kändes dumt att inte ta det extra steget (även om farsan kör rakare än en GPS). Vi uppgraderade alltså tröskan med både skördekartering och autostyrning i somras. Just nu så delar tröskan skärm med en av våra traktorer som inte är i behov av autostyrning under just denna tid.

Så mycket grejor för att bara plocka ut lite data… Bland annat så byttes sensorerna för att mäta materialflödet i tankelevatorn ut mot nya. 
När vi ändå lagt ner pengar på mycket utrustning kände det dumt att inte ta den lilla extra kostnaden för själva styrningen. Den hjälper ju också helt klart till för ett effektivare lantbruk.
Monteringen sköttes en varm sommar dag av Klas på Dataväxt.
Ser ni vad rakt och fint det blir?
Även om jag vet att farsan kör tröskan med stadig hand, så tror jag att mer energi kan läggas på annat än att styra nu.
För att slippa köra i halmsträngen vid flygande tömning så fick även tankröret uppgraderas med längre strut på slutet.

 

Jag tänkte bara passa på att dela med mig av att detta är en bra lösning om man trivs med tröskan, men tycker att den saknar något….