Servicetider och dum parkering

Mörkt och kladdigt väder gör att det nu passar bra att ägna sig tid åt service och underhåll av maskiner. Tyvärr, har vi en alldeles för liten verkstad så allt som jobbas med går inte in samtidigt. Nu var det min tur att dra det längsta stråt och få njuta av frisk luft medans jag skruvade. Det resulterade bland annat i att det nu står en grävmaskin som inte går att flytta på tvären utanför verkstadsportarna…

Tid för service

Även om det som vanligt finns hur mycket som helst att göra så brinner det inte riktigt lika mycket nu som under högsäsongen. Detta är en typiskt bra tid att göra underhåll och service på i förebyggande för vad som komma skall, även om det faktiskt egentligen inte är riktigt dags. Det passar även bra att ge sig på mindre fel som man blundat lite för, de har fungerat men det har inte varit helt 100 % som det ska. Dessa små fel retar mig och det känns skönt att kunna åtgärda dem på riktigt i lugn och ro när inte hela själen hoppar upp och ner för att man vill/behöver igång. Det kan vara allt från lite fulkopplad ström för att snabbt få igång en funktion eller en gängpajad skruv som sitter där som den ska, men inte inte går att byta om det behövs.

Att svetsa loss en skruv som bestämt sig för att rosta fast och gå av är skönt att göra i lugn och ro.
Här inne gjorde jag en liten fulkoppling av el i höstas när jag stod tvärs över ett backdike. Det har fungerat bra sedan dess, men för att grävmaskinen inta ska riskera att se ut som en gammal epa-traktor/A-traktor i elen så är det bra att åtgärda sådant här. Det kan bli rörigt ändå…

För liten verkstad…

Något som står väldigt högt upp på våran önskelista är en ny verkstad, eller åtminstone en större verkstad. Vi är på väg mot ett håll där vi försöker skruva mer och mer med våra egna maskiner. Då är en bra förutsättning att ha en bra plats att vara på, typ en verkstad. Verkstaden som vi har nu var nog jättestor en gång i tiden och det fanns gott om plats för en traktor där. Med dagens mått sett så är den mindre och det är inte alls lika mycket luft kvar där inne när det står en traktor där inne. För att det ska gå smidigt att skruva får man ibland njuta av att vara ute eller vara i en maskinhall. Även om frisk luft inte är dumt så är ändå verkstaden bästa platsen för att skruva. Det skulle även var väldigt bra om det fanns plats för minst två större projekt samtidigt inne i verkstaden.

Verkstaden passar bra för mindre objekt…
men större grejor får vara utanför.
Drömmen skulle vara att få in ett sånt här stort ekipaget!
Eller åtminstone detta ekipaget.

Dum parkering

Just nu har vi flera verkstadsprojekt på gång, men som sagt var bara plats för ett riktigt projekt i verkstaden. Ett av projekten är att Carl håller på att renovera en skopa och det är helt klart ett inte smidigt att hålla på med mag-svetsen ute. Det finns andra saker som inte heller är helt smidig med att vara ute då, så Carl och skopan får vara inne i verkstaden just nu och jag och mina projekt utanför. Idag var mitt projekt grävmaskinen, vanlig 500 timmars service och lite smått och gott fix. Allt gick enligt plan kanonbra och småfel efter småfel löste sig. Det var inte förens det rutinmässiga olje- och motoroljefilterbytet skulle göras som det blev patrull. Efter att lossat det gamla oljefiltret och lagt det i spilloljebaljan, upptäckte jag att jag fått fel filter. Det var lika på utsidan, men fel på insidan (fel gänga). Hittade ingen som hade rätt typ av filter hemma, så den fick bli utan oljefilter och står alltså därför som den gjorde när oljan tappades ur. På ett väldigt smidigt sätt för att byta olja, men väldigt osmidigt sätt för allt annat som skulle göras. Det blev en väldigt dum parkering som inte går att åtgärda förens imorgon alltså. Tur att den inte skulle iväg på panikjobb. Nu hoppas jag att rätt filter dyker upp imorgon så att felparkeringen kan åtgärdas och verkstaden bli öppen för nya projekt igen lagom tills Carl är färdig med skopan.

Carl renoverar en skopa och ockuperar därför just nu verkstaden.
Jag får hållas utanför.
och här är alltså min parkering, tvärs utanför båda verkstadsportarna för att säkerställa att den verkligen står i vägen. Hade jag inte försökt vara rationell och greja med sticka och bom samtidigt som oljan rann ut, så hade jag kunnat haft grävarmen i en smidigare position och kunnat rullat undan trailern…

Nu hoppas vi på en bra fredag och att ett oljefilter av rätt modell hittar till grävaren.