Vi har blivit med fjällkor

Livet är fullt av överraskningar och en av överraskningarna som 2021 bjöd på var att vi blev med fjällkor. Det var helt oplanerat, men nu går de där inne i lagården i alla fall. Jag ska börja med att erkänna att jag inte har en aning om huruvida de är de är renrasiga eller inte, men en av dem kan nog kanske vara det om jag får gissa….

Ett tecken?

Min fru har länge tjatat om fjällkor och att hon tycker att de är fina. Hon har även uttryckt en önskan om att hon vill ha sådana. Jag själv ska erkänna att jag inte är riktigt lika imponerad av dem och ser ingen jättevinning av att vi ska ha sådana. Kanske som hobbydjur, men inte som några rena produktionsdjur (för oss). Jag förstår att de kan göra stor nytta hos andra, absolut! Men just hos oss ser jag ingen jättenytta av att ha fjällkor. Det har hur som helst aldrig blivit aktuellt för oss att skaffa några. Så helt plötsligt dök det upp lite fjällko-rymlingar i somras som hamnade i våra hagar. Dessa rymlingar flyttade tillfälligt in i våra hagar och var på väg att bli till salu. Det såg min fru och min mor som ett tydligt tecken ifrån ovan på att vi skulle ha dem. Så tydliga tecken kan man ju knappast blunda för, så nu numera har vi alltså ett litet gäng fjällkor.

En av flockarna som utökades med fjällkor i somras. En av dem är till höger i bild.
Vad jag tror är en blandning mellan Fjällko och SRB som betar i våran hage.

Jag är nog kanske tråkig….

Ja, jag är nog kanske en tråkig människa som inte älskar fjällkor… Jag ber om ursäkt för det och förstår att de har ett stort värde på olika sätt, men just här hos oss ser jag faktiskt inget mer värde än mysvärde. Nu är ju mysvärde också ett värde som man inte ska borste ifrån och det är helt klart inte ett litet värde. Däremot så kostar det här mysvärdet lite för oss och dessa fjällkor kommer innebära lite extra pyssel för oss. Bland annat så ju Fjällko en mycket mindre ras än de andra raserna vi har och i djurvärlden är ju de större inte alltid så snälla mot dem mindre. Detta kan bli ett problem och just nu går de i en egen box. Att vi har fjällkor handlar alltså mer om mysvärde än produktionsvärde. Nu ska jag inte vara tråkig längre utan njuta av att fru och mor är glada över de nya fjällkorna.

 

Mysfaktorn ska man inte blunda för…

Hoppas att jag inte lyckades reta upp någon bara för att jag inte ser något jätteproduktionsvärde för våran del på dessa, jag förstår absolut att de har de på annat håll. Här får vi nog helt enkelt nöja vi oss med mysvärde…