Nu bäddar vi om hos korna

Tiden står som vanligt inte still och med bara cirka en månad kvar till kalvning var det nu dags att gödsla ut hos korna och bädda om.

Det närmar sig

Ja, kalvningarna närmar sig ju som sagt och då gäller det att det är ordning och reda med allt. Inte minst med statusen på djupströbäddarna. Vi är ganska så generösa med halm när vi ströar och det gör att bäddarna lätt växer uppåt. När bäddarna blir för höga ställer det till en del problem, mest att grindarna inte är lika höga för djuren att ta sig över. Då får de lätt för sig att gräset kan vara grönare på andra sidan och försöka ge sig dit. Det brukar inte alls vara bra, förutom att risken för att grupperna blandas så finns det stor risk att djuren gör sig illa eller till och med dör. Det vill vi ju självklart undvika så utgödsling i god tid är inget att fundera på. Det går inte heller att vänta på att kalvsäsongen är igång. Då blir det dels en stor risk för kalvarna vi själva momentet med utgödslingen, men det blir också värre för kossorna att gå upp och mellan bädd och skrapgång. Juvren hänger ju längre ner när de har kalvat och riskerar att skadas  om det nyligen är utgödslat och stor höjdskillnad mellan skrapgång och bädd. Vi kan inte heller riskera att det kan bli kalvningar i skrapgången medan vi gödslar ut. Som sagt mycket viktigt att detta gör vid rätt tid, och det är nu anser vi.

Kossor och kvigor som är redo för att få ny fin bädd.
När bäddarna blir för höga blir risken för olycka större.

Första sidan är klar

Det är ju i våran Lagård två som dikorna går och alltså där vi nu bäddar om. Lagården har två likadana sidor på varje sida om foderbordet och vi brukar försöka dela upp rengöringen så att vi tar en sida per dag. Ibland har vi gjort båda, men risken för att något strular och att dagen blir onödigt lång är för stor. Nu idag blev vi i alla fall klara med första sidan och om allt går som det ska så gör vi andra sidan imorgon. Skönt att få det här gjort.

Grindar på väg in i lagården för att stänga ut djur från bäddarna.
Grind i väntan på att få stänga ut fjällkorna
Utstängda djur
Utgödsling
Lastning i kärra.
Sen hamnade dyngan här. Jag tänkte skryta om stor gödselhög, men den ser fjuttig ut på bild…
Bädda igen
Vi har några gamla inplastade slåtterängsbalar som vi passar på att blanda in i bädden så här i början.
Sen får djuren komma ner i bäddarna igen.
Färdigt resultat

 

Lite nöjda ser de allt ut att vara tycker jag.

 

Nu hoppas jag att nattens stormiga vindar inte orsakar längre strömavbrott, allt blir så mycket mer tungjobbat då imorgon.