Nu är gödningsspridaren framtagen

Ja, jag vet att det är ett tag kvar tills det är dags att börja skvätta kväve på fälten, men det är skönt att veta att man har något att sprida med när det är dags. Därför så åkte idag gödningsspridaren fram och provkördes.

Fungerade ju i höstas…

Något av det värsta som finns tycker jag är när man ska ha något och det inte fungerar, stressattacker och ångest kommer fort då om det är bråttom… Detta händer ju helt klart, men det är skönt att försöka se till så att det inte gör det och det gjorde jag idag. Egentligen så räknade jag hårt med att gödningsspridaren bara skulle vara att kroka på och köra med, det var ju så när vi ställde undan den i höstas, men man vet ju aldrig. Något kan ju ha hänt över vintern, jag har till exempel hört talas om råttor som gått lös på el/styrsystem till och  med på gödningssnurror. Knepet tycker jag är att vänta tillräckligt länge så att inget hinner hända innan man ska ha den, men inte längre än att man hinner åtgärda eventuella fel. Det kan vara lite mer aktuellt med en liten tidigare genomgång nu kanske när leveranstiderna är lite underliga… Nu visade det sig att gödningsspridaren var i samma skick som den var när den ställdes undan, varken sämre eller bättre. Den är i fullt fungerande skick och ska bara underhållservas lite inför säsong så är den helt redo.

Rauchen på väg ut ur vinterdvalan.
Tuppens minut… kommer allt att fungera?

 

Den passade i alla fall på traktorn fortfarande..
Det såg lovande ut direkt när systemet startades.
Allt visade sig fungera precis som det skulle, både på skärmen och i verkligheten.
Nu står den där redo för service och sen tjänst.

Nu något annat

Nu i år så gör vi om lite i våran dikolagård inför kalvning. Det är inga jättestora förändringar, men de ska förhoppningsvis vara stor förbättringar. I år så har vi låtit alla kvigor som inte ska kalva fått flytta ut ur den dikolagården och nu går det alltså bara dräktiga djur där. Det ger lite mer utrymme till kossorna och kvigorna där. Då passar det bra att förbereda kalvningsboxar i båda kortändorna av lagården och en på varje sida. Det är inte färdiga kalvningsboxar, men det ska gå lätt att göra om dem till det om/när det behövs. Här har ätfronterna uppgraderats till den låsningsbara varianten för att underlätta om man måste få fast någon ko av någon anledning. Det sitter också en extragrind i djupströbädden så att det går lätt att bygga en box vid behov. Vi uppgraderar nu även lagården med fler kameror för att få bättre täckning så vi ser mer och bättre. Jag själv har helt missat detta arbete, det är Janne och Carl som har grejat med detta. Jag har faktiskt inte ens sett det i verkligheten än, men är övertygad om att det blev bra! Får kanske ta en titt nu på hundpromenaden.

Bort med de gamla fronterna. Foto: Carl Jensen
Dit med ny låsningsbara fronter. Foto: Carl Jensen
Fronterna verkar i alla fall fungera för kossorna. Foto: Carl Jensen
Foto lite mer ovanifrån. Jag tror att det är från när de drar kabel till kamerorna. Foto: Carl Jensen

Valtraservice

Valtran har ju fått vara med varje blogginlägg denna veckan så lika bra att den får vara med idag också:

Fredagen till ära så fick Valtran lite extra kärlek. Den tvättades bland annat.
Kylaren blåstes.

 

Luftfiltret gjordes också rent. Det skvallrar helt klart om att det både är halmigt och dammigt där Valtran jobbar..

Trevlig helg till er alla!