Hur räknar man hem en lite rejälare kedjeröjare??

Livet är fullt av utmaningar och just nu är en av utmaningarna hur vi kan räkna hem en kedjeröjare modell lite större. Kan vi ens göra det? Kanske, annars får vi helt enkelt lägga pengar på något annat…

Öppet runt fälten

Varför vi vi då ha en liten större/längre kedjeröjare? Jo, helt enkelt för att vi vi ha öppet och fint runt våra fält. Det ökar produktionen där produktionen ska vara hög: på fälten. Kan vi hålla rent runt fälten så kan vi se till så att fältens avkastningsförmåga inte påverkas negativt av närliggande vegetation. Vi kan även spara på lite slitage av maskiner som slipper slå i onödiga grenar och buskar som inkräktar på åkermark. Skogen ska hålla sig i skogen och låta åkern vara ifred. Det blir inte bara produktivare fält jag tycker även att det blir ett trevligare landskap som är mer öppet. Ett fält som har höga träd eller tät sly som växer ända in på sig tycker jag ser lite tråkigt ut. Kan det istället vara någon slags kant med snyggare övergång mellan åker och skog, så tycker jag det ser mycket trevligare ut. Målet är alltså att i huvudsak kunna köra runt de fält vi brukar och inte ge oss ut på vägarna och köra mil efter mil.

Att hålla undan inkräktande vegetation från fälten är viktigt.
Visste ser väl detta bättre ut än….
det här?

Vad vill vi ha då?

Ja, vad är det då vi är på jakt efter? Det vet vi inte riktigt 100 än, men det vi tror att vi är på jakt efter är en kranmonterad kedjeröjare med en räckvidd på minst 6 meter från centrum på traktor, men gärna längre. Det ska vara en bra maskin av bra kvalitet som vi kan använda mycket utan att behöva ägna oss åt onödiga reparationer. Det finns lite olika lösningar vi har kollat på och i ärlighetens namn är knappast något av alternativen gratis. Det ska det absolut inte vara heller, frågan är bara om vi kan räkna hem det och vad alternativen är. Just nu så kör vi runt fälten med grävmaskin och klipp samt våran kedjeröjare med kort räckvidd. Det fungerar jättebra, men det tråkiga är att när vi väl klippt runt fälten med grävmaskinen så skulle vi vilja hålla rent där vi klippt utan att behöva klippa inom 10 år igen. Då skulle en kedjeröjare vara ett bra alternativ för att hålla undan nya träd och buskar.

När vi väl har klipp runt fälten med grävmaskinen, vill vi hålla kanten i skick på ett snabbt och smidigt sätt.
Idag så räcker inte riktigt våran kedjeröjare till för att hålla rent så lång som vi egentligen behöver.

 

Nu till frågan

Kan vi räkna hem en lite rejälare kedjeröjare och hur gör vi? Vi är just uppe i att räkna på lite olika sätt så jag har tyvärr inget bra svar på någon av frågorna just nu. Att vi kan räkna hem det på något sätt är jag inte orolig över, frågan är bara hur mycket man ska lura sig själv. Det bästa är ju helt klart om man slipper lura sig själv, det brukar aldrig bli bra att göra det….  Det vi ändå vet är att vi måste fortsätta hålla skogen borta från åkern och det gör sig inte självt, så något måste vi göra. Det ska bli spännande att se vad vi kommer fram till tycker jag. Något som jag med nu vet är att vi har cirka 68 707 meter totalt runt våra fält, det är ändå en liten sträcka som ska hållas rent varje år. Vi får se om jag blir något klokare på det här inom en snar framtid.