Nu har vi plockat fram hummern igen

Jag måste nog säga att jag tycker att skaldjuret hummer är lite överskattat, däremot så vågar jag nog påstå att trädklippen ”Hummern” är underskattad. Det gäller nog trädklippar över lag och inte just bara ”Hummern” men just nu är det en av just modellen ”Hummern” som vi har. Bra blir det när man klipper i alla fall och effektivt är det. 

Klippdaggs

Så var det klippdaggs igen, eller just här har det varit klippdaggs ett litet tag nu, men det har inte blivit av förens nu riktigt. Det är hemmavid det är lite buskar och träd som ska väck nu. De har växt alldeles för länge i diket och alldeles för när ett av våra foderbord. Resultatet av denna vegetation har varit att det har varit onödigt mycket fåglar vid foderbordet och fåglar vid nötkreaturens mat vill vi ju absolut inte ha på grund av hygieniska skäl och smittorisken. Nu var det äntligen dags att ge sig på dessa buskar och träd innan de blir för stora, än så länge var det mesta lätthanterligt.

Här gillar fåglarna (mest kajor, skator och duvor) att sitta i skydd för att sedan flyga fram och tillbaka till foderbordet för att stöka ner.
Nu är buskarna och träden nästan borta, nu väntar bara att köra bort en del.

Smidigt att klippa

Det här med att klippa med grävmaskin var jag faktiskt först lite skeptiskt till. Dels så vet jag att röj- och motorsåg är ganska så effektivt och jag har även hört från många håll att röj- och motorsåg lätt slår en armmonterad klipp. Nu är jag absolut inte skeptiskt längre, nu är jag ganska så säker på att klippen slår både röj- och motorsåg när det gäller att röja diken och åkerkanter. Jag vågar nog påstå att det är både säkrare och effektivare, samtidigt som det blir bättre. Man slipper snubbla runt på ojämn mark bland sly och stubbar. Allting man klippt hamnar snabbt och smidigt där man önskar att det ska vara. Klipper man utmed ett dike hamnar det inte i diket och klipper man utmed ett staket, så trasslar det inte in sig i tråden. Vill man sedan köra bort det så är det enkelt att lägga det lite snyggt så att det går smidigt att plocka upp med tex en skogskärra.

Att slippa snubbla runt där ner i slänten med en röjsåg tycker jag är skönt. Det går även snabbt att klippa buskar/träd i två delar så de blir lätta att hantera på skogskärran.
Det är bara att klippa….
lyfta…
och lägga på hög.
En liten innanbild.
under-tidenbild
och nästan-efterbild. Kvar är bara det jag inte nådde (någon har ju ställt lite balar i vägen) och några lite större träd som det får bli motorsåg till.
Klippning utmed staket vid en damm. Allting lagt smidigt i högar för bortkörning.
Snabb lastning när det ligger i bra högar.
Lite mer elaka högar på grund av platsbrist, men det är ändå högar och allt ligger inte nere i diket. Det mesta som vi klipper runt åkrar och i diken tar vi reda på och lägger på hög för flisning.
Jag gillar våran hummer, synd bara att den klipper lite för klent egentligen. Jag skulle önska att den tog grövre, men det är väl som vanligt: man når aldrig tillräckligt långt, är tillräckligt stark eller tar tillräckligt grovt…
Här ovan ljög jag faktiskt lite nyss, just när Hummern sitter på saknas absolut inte styrkan. Våran grävmaskin är egentligen något nummer för stor, men Hummern är kvar sen traktorgrävartiden. Det gäller att vara väldigt smidigt när man kör nu, för det är inte alls svårt att bryta sönder hummern med en liten felmanöver.

Vi avslutar med en liten film från klippning för några år sedan. Den har varit med förr, men kanske kan var intressant ändå. Det jag klipper här togs inte om hand om utan klipptes bara undan.

 

 

Nog om detta för nu… Vad tycker ni, är detta ett bra sätt att röja diken och åkerkanter där vegetationen kommit för långt?

För övrigt så har kalvningarna nu satt fart på riktigt och det har kommit ett helt gäng nya krabater i lagården idag.