Lite kalvpyssel

Projekt ”hjälpa kalv så att den överlever och blir pigg” fortsatte idag. Det är ett himla pyssel, men förhoppningsvis så leder det till ett bra resultat. Det verkar i alla fall som att det går åt rätt håll.

Mjölka, mata och styra

Det är det som gäller med kalven som kom igår just nu. Den klarar sig inte riktigt själv just nu, men det vekar som att vi är på väg däråt. Förhoppningarna är att den ska klara sig själv imorgon. Idag har den i alla fall inte gjort det och vi har fått hjälpa den så att den fått i sig mjölk. Det vi har gjort är att vi har mjölkat kon och flaskat kalven med den mjölken, matlusten finns i alla fall där och den suger i sig som tusan. Sen så har vi försökt hjälpa kalven att hitta rätt på kon så att den kan dia själv, det har gått bättre och bättre. Nu på sista kvällssvängen så ska den tydligen sköt sig riktigt bra själv enligt uppgift. Jag måste verkligen berömma kon, den är hur snäll som helst, särskilt med tanke på att det är en förstakalvare. Förstakalvare kan ju lätt vara lite värre att jobba med än erfarna kor, skönt att så inte är fallet denna gången.

En snäll ko som låter oss hålla på med kalven utan att ge sig på oss.
Mjölkning av ko. Mjölka var helt klart lättast när kon sitter fast vi foderbordet.
Sen mata med flaska.
Inget fel på aptiten i alla fall.
Lite hjälpa att hitta rätt och orka fram.
Till slut så hamnade spenen där den skulle och den snuttade för glatta livet.
Återigen väldigt snäll ko som låter oss hålla på.
Den har gjort några egna försök också.

Så har dagen gått med kalven idag. Jag glömde nog förresten igår att berätta att kon egentligen fick tvillingkalvar, men att den andra inte levde. Nu hoppas vi verkligen att allt går som det ska och att kalven sätter igång att sköta sig själv, det borde kunna bli så nu med lite tur.

För övrigt

Så har dagen flutit på bra med vardagsrutiner och lite service av maskiner. Vi har försök fokusera på inomhusaktiviteter idag eftersom att vädret ute inte direkt varit mysigt att vistas i. Dagen avslutades tyvärr i verkstaden med att meka bil, jag ska ju egentligen inte göra det har jag bestämt mig för, men nu blev det så igen. Med lite tur så var det nu sista gången, det finns ju faktiskt sådana som jobbar med att fixa bilar…

Rutinmässig halmhämtning inför morgondagens skrap och ströaktivitet.
Sen hem och ut med balarna i snö o slask.
Kvällen avslutades med detta, byte av bromsbackar och justering av handbroms.

Just nu så blåser det på rätt så bra ute, hoppas att det inte orsakar några större störningar och problem. Vi har än så länge klarat oss hyffsat bra med bara ett strömavbrott, det skulle vara skönt att slippa fler.