Vårtecken

Februari år 2022 är snart ett minne blott och mars drar snart igång, det innebär att säsongen snart är igång. Från och med 1 mars får vi till exempel ge oss ut och köra gödning, om förhållandena är rätt. Är inte förhållandena rätt är det ju lika otillåtet som idag. Förutom otillåtet är det dessutom olämpligt av andra anledningar. Nu verkar det ändå som att våren sätter fart och det skapar förutsättningar för att det snart kan bli rätt förhållanden, även om det idag känns väldigt långt bort. 

Vår med stormsteg?

Nu är frågan vad vädret får för sig att göra… Blir det vår snabbt eller ska det bli utdraget? Det kommer att visa sig i år med, taggad på vår blir i alla fall jag en dag som denna. Solen lyser, snön förvinner och man behöver inte ha full vintermundering för att frysa. Stämmer vädret som prognosen nu visar så verkar den vara en liten försmak av våren. Det ser i alla fall ut att finnas förutsättningar för att det ska torka upp lite.

Ett vårtecken? När det gäller blommor har jag haft fel förr, men är ganska så säker på att detta är snödroppar.
Vintergäck är väl också ett vårtecken. 
Även om det här inte är lika trevligt vårtecken som blommorna så är det ändå ett vårtecken. Här verkar de dock inte vara helt överens….

Dålig koll

En av förutsättningarna för att vi ska kunna ens tänka på att ge oss ut med gödningsspridaren är ju att tjälen ska vara ur marken. Jag ska erkänna att jag har dåligt koll på tjälens status i marken just nu, men misstänker att den finns där. Detta måste jag naturligtvis kolla upp (inte för att vi ska kasta oss ut o köra utan för intresset skull)… För några år sedan vet jag att den var väldigt seg att få ur marken och det var inte förens kraftiga vårregn kom den försvann. Hoppas den försvinner i år utan att mycket regn ska behöva falla, baksidan med regn är ju att det blir blött och en blöt vår brukar sällan vara trevlig.

 

Tittar man så här så känns det väldigt långt bort innan vi ger oss ut, men det kan gå fort..
Avrinningen i förmiddags var helt klart begränsad. Det tyder på att allt inte var riktigt upptinat än.
Samma rör på eftermiddagen. Då hade flödet helt klart ökat vilket jag tycker visar att saker börjar tina upp.

Jag tror nog som sagt var att gödningsspridaren får hålla sig lugn ett tag till, men det kan ändå gå fort ibland. Vi ska hursomhelst absolut inte ge oss ut om det inte är lämpligt, då gör gödningen faktiskt mer nytta i säcken än om den riskerar hamna på fel ställe. Däremot så skulle våran raps nog behöva ha sig en lite uppvakningsgiva så fort det går. Jag är inte orolig nu att den är död, men den ser ganska så ledsen ut efter vintern. I stort sett all bladmassa har vissnat ner, jag upplever inte det som ovanligt, men det känns som att den behöver lite extra hjälp med att komma igång när den ser ut så. Nu borde jag ha en bild på våran raps, men det har jag tyvärr inte, det får komma senare.

Jag hoppas på att det blir vår snabbt nu, när vi ändå inte har någon riktigt vinter så kan det väll lika gärna bli vår och börja växa?