I väntan på att det drar igång

Häromdagen skrev jag ju lite positivt om vårtecken och grejor, men än så länge verkar det som att det är ett tag kvar innan säsongen drar igång för oss. Det syns på håll att det inte är lämpligt att ge sig ut med gödning på ett tag och jag var idag även ute med en spade och fick hacka bra mycket för att komma ner en centimeter. Tjälen sitter hårt än så länge. Tur att det finns gott om saker att göra medans vi väntar…

Måla gödningsspridaren

Nu i väntan på att den ska användas så står gödningsspridaren i verkstaden för den sista touchen innan säsongen. Den kollas igenom en sista gång och sen så målas den. Det är första gången vi målar på den på grund av rost och jag kan faktiskt tycka att det är lite tidigt. Spridaren har bara gjort fyra säsonger sedan den var ny och lite längre hade jag fått för mig att det skulle ta innan det blev rost och färgsläpp på den. Visst har det gått ganska så många kilon gödning genom den och en stor del av den som Kalksalpeter, men ändå. Den har alltid tvättats direkt efter användning. Nu var det i alla fall dags att få väck lite rost i baljan och måla på lite ny färg på fläckar. Det gick väldigt smidigt med Rauchs egna rostlagningskit, nu är den som ny igen!

Krypande rostfläckar vi många knäckar.
Slipa och göra rent.
Grundmåla lite…
och vips som ny igen.
Allt gick väldigt smidigt med bra färg. Det är verkligen stor skillnad på färg och färg. Sen tror jag att tyskarna som vanligt blandat ihop vad som är röt och vad som är oranget….

 

Passade även på att ta en titt på en gammal defekt speedservomotor vi hade liggande till utmatningen på spridaren.
Eftersom att garantin ändå försvunnit så vågade jag bryta förseglingen….
En förvånansvärt enkelt lösning gömde sig på insidan.. Alltid skönt att veta hur saker ser ut och fungerar, det blir så mycket lättare att laga då.

Klippa mycket bättre än att såga

Röjningen längs åker- och dikeskanter har även fortsatt nu med tjälen som hjälp. Jag kan återigen konstatera att det är mycket effektivare och smidigare att klippa med klippen på grävmaskinen än att såga, jag provade faktiskt häromdagen. Det var ju så att att när jag klippte förra veckan så nådde jag inte riktigt allt jag ville och några träd var för grova för att tar med våran klipp. Det gjorde att jag och motorsågen fick ge oss ut på en liten övning, det var både jobbigt att halka runt i diket och det tog längre tid än att klippa. Skönt nu vet man det igen, alltid bra att prova lite så man vet att man inte är ute och cyklar i det man gör…

Kvar från förre veckans klippning var bland annat dessa träd.
Det ändrade jag och motorsågen på.
Nästan klart nu.. bara lite ris och någon stock som ska köras undan.
Kan rapportera att skogskärran fortfarande verkar fungera bra!

Fältkoll

Ja en av sakerna vi nu väntar på är att fälten med raps på ska bli redo för att åkas på med gödningsspridaren. Just nu så känns det som att det är ett tag bort, men så fort tjälen släpper kommer allt att gå fort. Frågan är bara när den släpper. Just nu så är det i alla fall både snö och tjäle kvar på fälten, det verkar även vara rätt så blött i ytan och alla dessa tre grejor gör att det varken är lämpligt eller tillåtet att köra. Vi sitter alltså lugnt i båten och väntar på att det blir rätt förutsättningar för att köra. Hur djup tjäle vi har just nu har jag ingen koll på, under dagens koll med spaden kom jag ju som sagt var ner bara en centimeter. Nu är i alla fall både gödningsspridaren och styrfilerna redo för att åka när det väl är dags.

Ja det ser inte ut att vara bråttom ut just nu inte. Om man inte vill kasta kvävet i sjön, vara olagligt, resurs-osmart, oekonomisk och oansvarig….
Jag tycker däremot att rapsen ser lite hungrig ut, så så fort det blir lämpligt att köra kommer vi att köra.

Kalvningarna

Det är nu ganska så full fart på kalvningarna och en fjärdedel har nu kalvat. Än så länge så går det bra tycker jag, men tyvärr så har vi haft två stycken döda kalvar så här långt. Några kvigor har vi fått hjälpa och någon ko med tvillingar där den ena kommit åt fel håll. Men som sagt var i det stora hela flyter det på bra.

Avslutar med några kalvbilder som min fru har tagit.