Har vi någon tjäle?

Nu har jag flera gånger nämnt att vi står och väntar på att tjälen ska gå ur marken, så att vi kan smyga igång denna säsongen med lite växtnäring. Frågan är bara hur statusen egentligen är ute på fälten, igår gav jag mig ut med spaden för att kolla.

Som väntat

Hittills har det inte direkt krävts en spade för att kolla om det är tjäle eller inte. Det har räckt bra med att bara gå ut på fälten så känner man att det under ytan är hårt. Igår var inget undantag och tjälen kändes tydligt när man gick. Jag passade ändå på att gräva lite här och där med spaden. Det visade sig att tjälen faktiskt är lokal och att det finns fläckar där tjälen nu har smugit undan. Det handlar än så länge om väldigt begränsade små ytor, men när det väl har börjat så borde det inte gå långsammare nu. Får jag gissa så tar det fortfarande ett litet tag innan tjälen är ur marken så att vi kan ge oss ut, men jag har haft fel förr. Den försvinner kanske snabbare än man tror, även om jag som sagt var inte tror det. Det verkar som att minusgraderna på nätterna snart försvinner för ett litet tag och det kommer absolut att skynda på det hela. Där det har stått vatten har det i alla fall sjunkit undan bra, vilket är ett gott tecken. Får se vad som händer nu.

Här var det helt klart hårt fem centimeter ner.
Men bara några centimeter åt sidan sjönk spaden nästan av sig självt och ingen tjäle hittades. Häftigt vad olika markförhållanden påverkar, och att det skiljer så mycket på så liten yta.
Tjäle precis under ytan.
Tjälen håller sig undan från detta hålet.

 

Man blir lite avundsjuk….

Idag tog mig mina ärenden till andra sidan Sverige igen och jag hamnade i Trollhättan. Det var en väldigt trevlig dag, men den innehöll en hel del bil-åka. Att åka bil gör mig egentligen ingenting, jag gillar att titta på allt utanför, särskilt fält och grödor. En fin dag som denna och med att kolla på fina grödor genom fönstret kan göra vem som helst religiös tror jag. Till skillnad från många av våra fält, så var de flesta av fälten jag idag såg gröna och lyste verkligen vår. Det var faktiskt nästan så att man blev lite avundsjuk på allt det gröna fina, när jag kom en bit hemifrån var både raps och vete grönt på fälten. Det är som sagt var inte våra just nu, utan rapsen är nästan helt nedfrusen och vetet börjar bli sådär tråkigt brunt och lila som det kan bli på våren. Som tur är så är jag inte orolig, utan ganska så säker på att våra fält med kommer gröna på sig, men som sagt var lite avundsjuk på de fält som redan är gröna blev jag allt idag…..

Brunt och tråkigt…. Snart grönt och så småningom gult (om allt går som det ska).

 

Nu väntar vi på att tjälen går ut så ska det nog både grönska på sig och bli redo för gödning.