Lite hemslakt

Fredag och den för våran del nu traditionsenliga fredagstacosen är intagen. Som vanligt var den gjord på köttfärs från ett djur uppfött här på gården, det blir man lite bortskämd med faktiskt tycker jag. Nu började det däremot bli lite tomt i frysarna igen, så nu det var dags att fylla på igen. 

Hemslakt/nödslakt

I en djurproduktion så går det ju inte alltid som planerat, ibland skadar sig något djur och behöver avlivas. Då är det ju synd att det bara nödslaktas och åker på kadaverhantering när det egentligen inte är något fel på köttet. Vi brukar då passa på att själva slakta upp det djuret och fyll frysen med prima kött. Helt klart mycket bättre än att betala för att bli av med det och att det inte kommer till nytta. För en vecka sedan så hade vi en tjur som blev så trumsjuk att den behövde avlivas. Trumsjuka innebär ju att djuret inte kan rapa och att gaserna inte kommer ut ur djuret och det kan i värsta fall svullna upp så att det kvävs. Det gör som tur är inte att det blir något direkt fel på köttet, så vi passade på att hemslakta denne tjuren.

Arkivbild. Tjurarna på bilden har inget med detta inlägg att göra.

Styckning

Idag var det dags att stycka tjuren och jag måste erkänna att otränad som jag är så känner jag faktiskt det i kroppen nu. Nu hade tjuren hängt lagom länge och vi hade tid att stycka den, så idag fick verkstaden bli ett tillfälligt styckeri. Det styckades så det stod härliga till. Det här med att stycka är något som jag tycker är lite roligt, särskilt när det är en fin köttråvara man får jobba med. Jag har faktiskt en gammal affärsplan ligger färdig på att bygga kylrum och styckeri (utan själva slaktdelen) för att vi själva ska kunna sälja köttet vi föder upp. Tyvärr så tror jag att det bli lite för mycket jobb gentemot vad det avkastar, så den får nu ligga på hyllan, men vem vet den kanske kommer fram och blir aktuell någon gång. Nu blev i alla fall denna tjuren styckad och ligger i frysboxen. Skönt med fint kött i frysen nu när grillsäsongen snart är här och som tur är så brukar den räcka ända fram tills nästa säsong (delad på två hushåll).

En framdel redo att skäras ner.

Tyvärr var det ont om bilder i detta inlägg, men när man håller på med kött är det inte helt smidigt att hålla på med kamera.

Nu önskar jag er trevlig helg. Hoppas nästa vecka bjuder på fred och lägre energipriser.