Ruta, radio och rymmare

Tur att dagarna som lantbrukare sällan är innehållslösa, det brukar alltid finnas gott om saker att göra. Det finns saker man planerat att göra och så finns det saker som dyker upp vartefter. Denna dag har innehållit båda delarna, vi börjar i turordning.

Ny ruta

För en vecka sedan klantade ju jag sönder rutan på grävmaskinen och att vara utan ruta är ju inte alltid så trevligt. I dag fick grävmaskinen sin nya ruta så nu är den redo att ta sig ann uppgifter igen. Jag och Carl monterade dit den nya rutan och det blev inte så tokigt faktiskt, ren är den i alla fall och än så länge repfri. Vi monterade dit den på det gamla sättet genom att använda gummilist. Jag har hört att man inte gör det egentligen nu för tiden, man limmar istället dit den. Vad som är bäst vet jag inte, men kan tänkta mig att monteringen är mycket smidigare om man limmar den. Nu är den nya rutan i alla fall på plats och när jag gick hem satt den fortfarande där och var hel och ren.

Så här ska det ju inte vara…
Lika bra att sätta dit en ny. Vissa jobba kan lätt bli lite dragiga annars. Foto: Carro
Hel och ren. Nu lovar jag att vara rädd om den där.

Radio

I vintras handlade vi ju en ny traktor och för att den smidigt ska passa in här så ska den utrustas med komradio. Tyvärr, så har det varit lite halvlång väntetid på att få hem radion, men efter att ha mellanlandat i Boxholm i onödan så kom den äntligen fram till oss. Idag kunde monteringen göras. Det var en trevlig montering som gick väldigt smidigt måste jag säga, Valtran är en enkel traktor att jobba med vad gäller kabeldragning och montering av saker. Motorväg hela vägen fram till mål skulle jag nog till och med kunna påstå. Tyvärr, så blev det punktering på fyra hjul på mållinjen. När allt var monterat och redo för att provas, märkta jag att något inte stämde. Den betedde sig inte som de radiosar jag är van vid, den verkar vara felprogrammerad och fungerade inte som den skulle. Hoppas på att få svar om detta imorgon. Får jag gissa måste den skickas iväg på programmering, känns lite onödigt när den är helt ny och ska vara programmerad… Som tur är så är det en stund kvar tills tröskningen drar igång så Valtran får nu låna tröskans komradio, den fungerade i alla fall som den skulle!

Ny radio till vårat senaste tillskott i traktorflottan.
In med radion (här tröskradion). Den var enkelt att montera, ni är bara frågan om den sitter på rätt plats. Placeringen är alltid svår tycker jag,
Även om en list verkar vara skadad så måste jag berömma Valtras tak. Det var väldigt lätt att jobba i! Det fanns till och med plåt på taket så jag slapp limma dit en plåt för att fästa magnet antennen.

Rymmare

Nu till rymmaren…. Det var en av våra avelstjurar som smet ut från sin box idag på eftermiddagen. Han som smet ut var den stora Angusen, men som går med en ännu större Hereford. Den större Hereforden var inte helt snäll och det verkar som att Angusen tänkte ”bättre fly än illa stångas”. Angusen flydde helt enkelt boxen upp på foderbordet och ut i gången. Jag är mest tacksam över att den valde den vägen att fly så att den inte flydde rakt ut genom väggen, för det klarar de ju om de vill. Det är tur att de inte vet hur starka de är! Nu tryckte han bara lite på nackbommen och vips så var han fri, i alla fall i lagården. Som tur är så kom ingen till skada och han var lätt att mot hem igen. Hoppas nu att de inte ska buffa på varandra igen, det skull både lagård och personal gilla.

Ett litet tryck bara, så var han fri (i alla fall i lagården). Foto Carro
Två andra som var nyfikna på vad som hände. Foto Carro
Där ska han i alla fall inte vara… Foto: Carro
Hem igen! Foto Carro

Annat kul som händer:

Kalvningarna flyter på och vi har passerat halvvägs. Än så länge har vi fler kalvar än kalvade kor.
Igår var det planeringsdag på förskolan så jag var hemma med barnen. Vi passade då på att fika och kolla på skördaren som är hos oss och hugger ner lite skog.
Här är det betesmark som nu ska få lite mer ljus.

Over and out för nu, imorgon hoppas jag att det blir en riktigt fin kanonvårdag.