Nu får vi koll på Valtran också

Igår monterades komradio i Valtran (även om jag monterade om den idag) och idag kom en Logmaster på plats, nu är den en i gänget på riktigt. Skönt att nu få full koll på vad den gör och att få bränsleförbrukningen loggad.

Logmaster

Som jag skrivit tidigare så har vi ju Logmaster från Dataväxt monterat i alla våra maskiner som den passar i, vilket är nästan alla våra maskiner. Jag tycker att det är ett kanonverktyg för att få koll på vad maskinerna gör för olika jobb, tidsåtgång på olika jobb och dieselförbrukning. Det skapar ett bra underlag för att få koll på vad maskiner och olika arbetsmoment kostar. I dag var det äntligen Valtrans tur att få sin Logmaster monterad. Den har legat på hyllan ett tag nu, men det har inte passat förens nu. Sist det passade hade jag fel kablar. Nu hade jag rätt kablar och det underlättade helt klart. Ganska så häftigt det här med Logmaster tycker jag, som i det här fallet när man lägger en liten CANBUS läsare mot några kablar och vips får man en massa data till en liten låda och vidare in i växtodlingsprogrammet. Skönt nu att få full koll på Valtran och få ännu bättre koll på kostnaderna. Den traktorn som Valtran ersatte hade inte Logmaster, så nu kommer vi få ännu bättre koll på kostnaderna för dem arbetsmomenten som den gjorde.

In med en liten låda och koppla lite ström.
Sen sno lite CANBUS data via en läsare. Här på bilden faststripad på gul och grön kabel.
Sen får vi full koll på vad den gör och var den är. Här visar den att den är i verkstaden….
och det verkar stämma i verkligheten också!

Gör om gör rätt

I går monterade jag ju en komradio i Valtran och ni kanske kommer ihåg att jag undrade lite om den satt på rätt plats? Det gjorde den inte! Den snodde för mycket sikt ut mot ett område där vi i framtiden kommer vilja ha väldigt bra sikt. Det fick alltså bli det gamla klassiska ”gör om och gör rätt” idag. Som vanligt blev det en hel del konsulting i grupp innan vi bestämde hur den skulle sitta och i sista stund så gjorde jag på ett litet annat sätt. Nu känns det helt klart mycket bättre än vad det gjorde igår och jag är övertygad om att den inte kommer att sitta i vägen nu, i alla fall inte för sikten ut. Den kanske hamnar i vägen för något i framtiden, men just nu sitter den bra i alla fall, det får man vara nöjd med. Det tog däremot lite tid för jag saknade rätt sorts fäste och fick snickra ihop ett eget. Skönt att jag tog tiden idag och flyttade radion, hade jag inte gjort det hade man nog hunnit reta sig på den länge innan den flyttats. Det brukar ju finnas en risk att sådant man inte gör på en gång, aldrig blir gjort.

Här satt den igår, den skymmer lite ut om man sitter i vissa lägen.
Där sitter den mycket bättre. Infälld där hydraulspakarna skulle suttit om vi haft fler uttag. Jag passade även på att sätta igen hålen där spakarna skulle suttit.
Lite närmare bild.
Hemma snickrat fäste från sidan.
Nu slipper jag fundera på varför knopparna på spakarna var tejpade, nu vet jag. Nya är nu på väg.

Vi avslutar med några bilder på Carls projekt just nu:

Han håller just nu på att bygga en risgrip till skogskärran av en gammal grip vi haft stående. Här är den på väg att ta form.
Bra att se så att det passar innan man svetsar alltför mycket.

Trevlig helg allihop!