Fortsättning på förra inlägget

Häromdagen skrev jag ju om vetet och hur det ser ut, men att vi inte hunnit kolla över allt än. Nu har vi det och då tänkte jag dela med mig av hur det där sista såg ut.

Sist ut

Detta vetet var inte bara sist ut att kollas över, det var även sista att sås i höstas och det syntes. Sorten på dessa fält är Julius och det är sått 19-20 september, det är ca 10 dagar senare än övriga Juliusfält. När jag sådde så sådde jag ut en utsädesmängd på 425 grobara/m2 i snitt och nu när jag räknade så hade jag 291 plant/m2 i snitt, 68 % av de grobara kärnorna jag sådde är nu alltså plantor. På det här vetet har vi alltså fler plantor/m2 än vad vi hade på det andra Julius som är sått tidigare. Däremot så är det färre skott/m2 på det här senare sådda. Snittet på plantorna var att de hade ett sidoskott per planta, vissa hade inga sidoskott och vissa flera. Det gör att vi här nu har 582 skott/m2 i snitt jämfört med  768-1280 skot/m2 som vi har på de tidigare sådda fälten. 582 tycker jag är i lägsta laget, men ska kunna räcka till en bra skörd.  

Här ser det kanske lite tråkigt ut, men det är ganska så gott om plantor i alla fall och de växer jämnt fördelat.
Det som är lite tråkigt (men inte oväntat) är att det finns många sådana här plantor som bara har ett huvudskott än så länge.

Får jag gissa nu så tror jag att de här 582 skotten/m2 kommer att bli fler i vår och sedan kommer några att reduceras bort innan axgång. Jag kan ha fel, men så tror jag att det blir.

Frågan är vad vi gör nu?

Här är svaret:

Mer om detta imorgon.