Nu börjar kalvgömmorna blir fulla

Nu har ju kalvningarna hållit på ett tag här hos oss och de börjar faktiskt gå mot sitt slut nu. Det märks inte minst när man kollar in kalvgömmorna som nu börjar bli fulla med kalvar.

Sedan februari

Mer precist så har kalvningarna nu varit igång sedan 18 februari när en kviga startade våran kalvningssäsong med att få en kvigkalv. Det har varit ganska så bra snurr på kalvningarna och som mest har det kommit åtta stycken på en dag. Nu börjar det ändå lida mot sitt slut och det är bara fyra kalvningar kvar, två kvigor och två kor. Just nu så har vi 71 stycken pigga kalvar nere i lagårdarna, 35 kvigkalvar och 36 tjurkalvar. Det är alltså ganska så jämt mellan dem just nu. Något som är roligt är att kalvarna än så länge leder över kossorna, för vi har fler kalvar än kor som har kalvat, 69 kalvade kor och 71 kalvar. Så har vi ju tyvärr lite tråkiga siffror med, men som också ska in i statistiken. Vi har förlorat fem stycken kalvar och en ko/kviga. Av kalvarna var tre döda när de kom, en la sig kossan på och en fick vi avliva pga av skada. Kon som vi förlorade var en kviga som kalvade som fick framfall, så henne fick vi tyvärr avliva. Hennes kalv adopterade vi bort med bra resultat. Så även om det självklart varit några tråkigheter (som det ju alltid är under kavlningsäsongen) så har det i det stora hela helt klart gått bra.

Här kommer lite nya kalvbilder (de flesta tagna av min Carro):

Ena kalvgömman
Andra kalvgömman
Tvillingpar som trivs ihop
Pigg kalv som snabbt är uppe och äter.
Skönt med duktiga kossor som tar hand om sina kalvar direkt.
Ibland sticker kossorna in sin huvuden i kalvgömman för att gapa på sin kalv.
Äter så det bli mjölk överallt.
Stångövningarna är igång.
Medans vissa trivs bäst i lugn och ro i kalvgömmorna…
trivs andra ute hos sina mammor.

 

Avslutar med en bild på något annat:

Nu när snön försvunnit från rapsfälten kollade jag in hur några plantor mådde. Vad jag kan se så ser de flest ut att ha klarat sig bra. Knopparna verkar i alla fall se friska ut. Den här knoppen har jag pillrat fram, dem sitter egentligen mycket skyddat just nu av massor med blad.