Vi återgår till röjningen

Vädret är underbart!! Det som verkade vara en tidig vår som var ganska så torr har nu blivit lite senare och blötare. Bra eller dåligt vet jag inte, men vi får helt enkelt anpassa oss efter det som är. Det innebär att vi nu har gett oss ut i skogen med röjsågarna igen.

Blött igen

Ja,  just nu är det inte direkt något mysigt vårväder ute, det kan man nog inte säga. Det blåser och snöslaskar för fullt och marken är nu täckt med vitgrå härligt snö. Även om det kanske inte är så mysigt väder så tror jag ändå att det är bra med lite nederbörd, för det kändes inte direkt blött ute innan. Nederbörden i Mars var här i år 0,1 mm och förra året då var det 19,2, så någon jätteskillnad är det egentligen inte.

Här kommer jämförelse med andra år för mars:

 • 2022 – 0,1mm
 • 2021 – 19,2 mm
 • 2020 – 44 mm
 • 2019 – 54 mm
 • 2018 – 12,5 mm
 • 2017- 31,7 mm
 • 2016 – 24,2 mm
 • 2015 – 53,1 mm
 • 2014 – 34,8 mm
 • 2013 – 0,7 mm
 • 2012 – 6,4 mm
 • 2011 – 20,8 mm

Kollar man bakåt så har det varit väldigt olika i mars. Hur torrt det är beror väl också självklart på tidigare månader. Mars kändes i alla fall torr (och var också), men nu känns det blött.

Bild från nu. Här under kämpar rapsen. Rapsen har nog faktiskt haft en tuff vår än så länge. Hoppas att den håller ut ett tag till, för snart kommer värmen.

 

Ut i skogen

Så i väntan på att allt ska torka upp igen så att det blir trevligare att hålla på ute och fältarbete kan återupptas ger vi oss ut i skogen igen. Vi blev ju aldrig riktigt klara med röjningen sist innan andra saker dök upp. Kvar är en röjning på cirka 6,5 hektar granskog. Nu har vi röjt cirka 1,7 hektar av den i olika omgångar och målet är att det ska bli klart nu i vår. Det är inte så att vi är där och röjer konstant nu, utan vi tar det när det passar helt enkelt. Det blir lite olika längd på passen, men det går framåt i alla fall.

Här röjer vi oss framåt. Bilden är tagen från igår och tyvärr saknar jag bild från idag, men framåt har det gått.
Carl röjer på
Fram med granen! och ett och annat lövträd också…

 

Jag skippar gymmet idag också

Helt otränad som jag är så är det väldigt nyttigt för mig att få röra sig lite på riktigt. Som jag skrivit tidigare så prioriterar jag tyvärr inte så mycket träning just nu. Det borde jag göra, men det känns svårt att hinna med. Då är det ju himla tur att man kan få sig träning när man arbetar, det tycker jag är kanon! En grej jag brukar tänka på apropå träning och hälsa är att när jag var liten så var det en som jobbade här som berättade på en hälsoundersökning att han cyklade till jobbet och fick mycket beröm för det. Det han inte berättade var att han hade 200 meter till jobbet. Ibland spelar hela sanningen roll! Just nu får jag leva på att jag var vältränad när jag var yngre…

Enkel träningsutrustning.
Även om jag aldrig varit på gym så får jag för mig att det här är bättre!

Välten är i alla fall framme

När väl det blir varmt och torrt på fälten igen så är planen att vältningen ska igång. Vi ska vält höstvete och vall nu vår. Höstvetet för att trycker ner stenar och plocka dem som inte åker ner. Vallarna (inte alla) ska vi välta för att laga dem efter vildsvinens framfart. Välten är i alla fall nu framtagen från sin vinterdvala och ska göras i ordning för att vara redo när det är dags.

När välten togs fram lyste i alla fall solen.
Man kunde kanske räkna med att framtagning av välten skulle provocera vädret att bli så här.
Framtagning av maskiner kan ibland ta lite tid och vara knepigt. Det är inte alltid de tas ut i den ordningen som de ställdes in. Här stod plogen där när frontkrossen ställdes in, vi fick alltså trixa lite för att kunna koppla på den och köra ut den.

Även om det faktiskt var lite vackert på kvällspromenaden (där det gick att a ögonen öppna) måste jag erkänna att jag längtar efter härligt vårväder!