Tjurar till slakt

För en vecka sedan vägde vi ju igenom vårat gäng med kvigor och tjurar. Då kom vi fram till att vi hade ett gäng tjurar som var redo att få gå på slakt och idag for de iväg. 

Vikter

Så gick idag första gänget till slakt och då är det ju alltid intressant att se vikterna på hur de slaktar sig. För även om vi har levande vikten sedan förra veckan så är det ju inte det vi får betalt för när vi säljer dem på slakt, då är det slaktvikten som gäller. Snittet på levandevikten för detta gäng var för en vecka sedan 591 kg och snittet på slaktvikten var idag 355 kg. Egentligen så skulle vi velat att hålla kvar tjurarna lite längre än vad vi gjorde nu för att få dem tyngre, men läget på marknaden gjorde att vi valde att skicka iväg ett gäng. Det handlar ju hela tiden att väga för och emot i vågskålarna. Nu kändes det som att risken för att något skulle hända djuren var större än fördelen med att låta de växa lite till. Händer det något med ett slaktfärdigt djur och det inte kan gå till slakt är det ju mycket pengar man går miste om och det är mycket dyrt foder i djuren nu. Jag tycker även att vi kan var nöjda med snittslaktvikten på 355 kg, dessa djur var ju inte mycket äldre än ett år.

Jag och farsan var nere tidigt i morse och plockade ut de som skulle åka idag.
Lastning på bilen.
De hade ändå växt ganska så bra ändå…
Jag vet att jag för några veckor sedan skrev att vi skulle sluta mata tjurarna med kraftfoder… Det blev aldrig så, jag råkade ljuga… Risken att vi skulle förlora för mycket i tillväxt en period där de växer mycket var för stor. Det är ju inte bara att de skulle få foder med mindre fart i, utan omställningen från fri tillgång på kraftfoder och ensilage till endast ensilage riskerar ju att trilskas med vommen en del och ska djuren växa är vommen det sista man vill trilskas med….