Nu satsar vi på vår (igen)

Efter att ha haft en kort kanon-vår följd av en mindre trevlig vår, så verkar det nu som att kanonvåren kommit tillbaka och att den ska stanna. Det verkar verkligen som det i alla fall och vi kommer nu att planera efter det.

Lite mer fart igen

Fram tills nu så kan man nog säga att vi har haft lite lågsäsongstempo här. Vi har i regel hållit fasta arbetstider (07:00 – 16:00) och hållit så lugnt vi kan på helger. Nu när växtsäsongen drar igång igen så kommer det att ändras lite. Det är mer som ska göras och och det ska göras inom vissa tidsfönster. Det kommer innebära att det kommer att bli lite mer flexibla arbetstider och lite fler arbetstimmar i veckan, helgjobben kommer nog att öka en del också. Det är en härlig tid nu när allting sätter fart helt klart! Baksidan är att det blir lite mindre tid ihop med barnen, men det får jag ta igen när det går.

Kan konstatera att både insekter och växter satt igång att leve nu i de senaste dagarnas värme.

 

Vad står först på schemat då?

Ja, det är egentligen en hel massa saker, men tyvärr (eller som tur är) så kan vi ju inte göra allting samtidigt. Vi får börja beta av efter prioriteringslistan helt enkelt. Det som står överst där nu är:

  • Köra kväve på höstvetet och rapsen. Det är dags att fylla på sista delen av huvudgivan nu.
  • Välta höstvetet och vallar. Det är inte alla år vi hinner med att välta höstvetet på våren, men i år verkar det som att vi kommer kunna hinna det innan det växer ifrån oss.
  • Börja med staket. Det börjar nu att växa i hagarna och det är snart dags att släppa ut de första djuren. Då gäller det att se till så att staketen är redo.
  • Ta fram sprutan. Årets första växtskyddsrunda närmar sig. Frågan är vad som är först ut… Just nu har jag någon slags känsla att det skulle kunna vara rapsbaggarna, även om jag hoppas att det inte är så.

Det var en del av det som står högst upp på listan just nu. Parallellt med denna listan så är det även en massa annat roligt som händer och ska göras. Så jag kan lova er att vi inte kommer bli sysslolösa på ett tag framåt….

Nu står första delen av denna omgången gödning hemma redo i väntan på att imorgon spridas ut.
Det går nu att hitta en del rapsbaggar i fält. Som tur är så är det just nu långt ifrån någon tröskel, men jag får för mig att det kan bli gynnsamt väder för dessa små krabater samtidigt som rapsen blomning nu känns väldigt långt bort… Får se vad som händer.

Så efter att ha laddat batterierna ända sedan i höstas är det nu dags att börja använda dem lite.