Nu är nya kedjeröjaren hemma

För någon vecka sedan åkte ju våran gamla kedjeröjare härifrån för sista gången och nu idag kan vi istället välkomna den nya kejderöjaren hit. Det är ungefär samma maskin, men bara lite längre räckvidd…

Kranmonterad kedjeröjare

Nu efter att ha haft våran Ilsbo bakmonterade kedjeröjare med sidoförskjutningsram i tre säsonger, så har vi kommit fram till att vi vill nå lite längre. Det är ju inte sällan när man kör något som man tycker att man har alldeles för dålig räckvidd, så har det absolut blivit för oss nu. Det gjorde att vi nu har tagit steget och införskaffat en kranmonterad kedjeröjare, nu kommer vi att nå minst dubbelt så långt ut som förut. Vi har länge kollat lite på denna lösningen och kom nu fram till att det var dags. Innan har vi provat en hel del olika varianter, men vi tror nog att denna lösningen är den som kommer att passa oss bäst.

Ilsbon har varit bra, men inte nått tillräckligt långt.
Klippning med grävmaskin och flisa det som blir är en bra lösning, men att släppa upp vegetationen så långt är inte riktigt optimalt för fältkanten.
Det här är nog rätt lösning för oss.

 

Noremat + Ilsbo

är förhoppningsvis lika med sant! För det är kombinationen av redskap som från och med nu kommer att hålla rent runt våra fält och vägar. Ilsbo är ju märket på den kedjeröjare vi nu har haft och jag kan inte säga att jag tycker att den varit en dålig maskin. Den har varit med om en hel del utan att kasta in handduken. Så Ilsbo känns som ett hyffsat tryggt märke att handla. Ilsbo saknar dock kran för montering av kedjehuvud i sitt sortiment. Noremat däremot hade tvärtom, de hade kran i sitt sortiment, men inget kedjehuvud och kedjehuvud vill vi gärna ha när vi kör runt åkerkanter. Just nu har jag dålig koll på Noremat mer än det jag läst mig till på internet och i broschyrer, jag får ändå intrycket av att det inte är dåliga grejor. Hoppas nu att dessa två trivs bra ihop.

Noremat och Ilsbo ihop, ett vinnande koncept?

Vad har vi då köpt?

Ja, vad är det då för grejor vi har köpt? Vi börjar med kranen. Det är en begagnad kran som har gått endast 30 timmar, är av märket Noremat och modellen heter Magistra 83t. Den har en räckvidd i sidled på 7,7 meter från centrum av traktorn till änden på kranen. På kranen så satt det ett klipphuvud 1,25 meter brett med y-slagor som hängde med i affären. Kedjehuvudet som vi köpte till är som sagt var av märket Ilsbo och har en klippbredd på 1,2 meter. Det som sticker ut lite på Ilsbos hydrauldrivna kedjehuvuden är att de inte har direktdrift utan de har en rem mellan hydraulmotor och växellåda. Remmarna ska skydda hydraulmotorn mot slag och yttre påkänningar. Det låter rätt teoretiskt tycker jag, hoppas bara att det stämmer i praktiken också, så att det inte bara är onödiga remmar som bara krånglar… Än så länge verkar det som att det fungerar bra. När Ilsbohuvudet sitter på kranen så blir räckvidden cirka 8,7 meter i sidled från mitten på traktorn till ytterkant på kedjehuvudet (fästet på kejdehuvudet är monterat offset vilket gör att det når lite extra).

Noremat Magistra 83T med ett Ilsbo H120 huvud monterat.
Förutom kedjehuvudet så har vi även ett rotorhuvud som vi kan montera om vi vill.

Kräver lite av traktorn

Jag måste erkänna att den här kranen kräver lite av traktorn vad gäller vikt för att få stabilitet, 8,7 meter ut på sidan är långt… Våran tanke är att denna maskinen kommer att sitta mest på våran Valtra och den är lite i minsta klassen vad gäller vikt för ändamålet. För att få den att gå stadigt så har vi nu fyllt i vätska i Valtrans alla fyra däck och på så sätt fått cirka 1100 kg till i vikt. Sen så småningom så kommer en frontlyft att dyka upp vilket möjliggör att vi kommer åt våra tunga frontvikter. Då kommer det att bli kanonstadigt och helt o-stjälpbart! Vi har även lite andra grejor på gång för att få det hela bli så stadigt som möjligt utan att det blir för tungt och elakt mot marken, vi får se hur det går med dem.

Ska vi kunna utnyttja kranen till max så måste Valtran gå stadigt.

Här kommer lite bilder från det vi hunnit prova så här långt:

Räckvidden är minst sagt imponerande.
Att kunna fräsa bort grenar som hänger ut och skuggar samt förstör backspeglar och maskiner kommer bli kanon.

 

Det är väldigt bra sikt när man har kranen längst ut.
Bra sikt även när man kör hyffsat nära. Kör man precis bredvid däcket är sikten däremot inte så bra.
Bort med grenar
Något som är väldigt smidigt med en kranmonterad kedjeröjare är att det går att fräsa ner buskar uppifrån.
Halvvägs in i körningen.
Efter körningen, trevligt resultat tycker jag.
Trevlig spak för manövrering av kran.
Man får bra överblick av maskinen med den medföljande kontrollboxen.
det blir nog bra det här…

Mer om denna maskin kommer när vi har kört och provat den lite mer….