Väderstation för bättre koll på vädret

Vädret är helt klart något som påverkar oss lantbrukare och för oss handlar det ju om mycket mer än om vi ska sitta ute eller inne och fika. Att ha koll på vädret som komma skall är viktigt, men att ha koll på vädret som har varit och som är nu är inte heller oviktigt. För att vi ska få bättre koll på vädret har vi nu köpt två stycken väderstationer.

På gång länge

Vi har faktiskt länge pratat och funderat på att skaffa någon slags väderstation för att få en bra historik och statistik på just vårat väder. Det vi har varit på jakt efter är något som på ett smidigt sätt sparar väderdata så att vi enkelt kan få statistik och kan gå tillbaka för att kolla siffrorna. Vi har hittat några stycken som kunnat passa , men det har aldrig riktigt blivit av helt enkelt. Förens nu, nu slog vi till på en modell som vi har kollat på några gånger och tyckt verkat bra. Det gör att det nu sitter två stycken väderstationer från Fieldsense (köpta via Swedish agro) ute på våra fält.

Ett paket fullt med makaroner och en väderstation.
Monterad i fält redo att förse oss med väderdata.

Koll på vädret

Det här med att ha koll på vädret som komma skall verkar ju gå sisådär många gånger, att ha koll på vädret som varit är ju helt klart lättare. Däremot så kan det ju faktiskt vara så att det inte alltid registreras helt och att man får luckor i sin statistik. Jag ska erkänna att jag har fuskat lite och brukar förlita mig en del på en av SMHI:s väderstationer som råkar ligga mellan två av våra brukningsenheter. Den visar en indikation på hur vädret varit i vårat område, men vädret är ju helt klart lokalare än så. Med dessa egna väderstationer utplacerade på fälten kan vi både få mer precis väderdata som stämmer för oss och vi får den registrerad utan att behöva fyll i kalendrar eller Excelark. Förutom det fina med att se vädret bakåt i tiden kan vi även se vädret just nu direkt i telefonen. Det kan göra att vi slipper sätta oss i bilen och åka en mil enkel resa för att se om det regnar eller inte. Det borde spara in både tid och resurser, det är alltså ett steg mot effektivare lantbruk.

Det väderstationen loggar och visar oss är:

·        Marktemperatur
·        Nederbörd
·        Vindhastighet
·        Lufttemperatur
·        Lufttryck
·        Luftfuktighet
·        Ljusinfall
·        UV-intensitet

Så här är vädret just nu i skrivande stund ute på två av våra fält. Enkelt och smidig koll via appen.
Mätning av jordtemperatur.
Förutom koll på vädret får vi även andra hjälpmedel, såsom smittorisk för Septoria. Bra att ha för att bedöma om man ska ut med växtskydd eller inte.

 

Mark och lufttemp
Nederbördsstatistiken. Här åker inte direkt grafen berg- och dalbana just nu.

 

Vi är långt ifrån ensamma om att ha denna sortens väderstation. Det finns gott om dem både i och utanför Sverige.

Lära oss

Precis som för många andra företag så tror jag att data är en viktig pusselbit för att ta sig framåt och utvecklas. Genom att studera den data och statistik man har och som är relevant kan man dra slutsatser och lära sig. Jag tror att få egen väderdata som stämmer för just där vi vill veta vädret är något som kan hjälpa oss i rätt riktning. Vi kan kanske börja se mer samband i saker som händer på fälten. Får vi inte den skörden eller varan vi räknat med kan vi gå tillbaka och kolla bland annat väderdata. Är det så att vädret verkar ha betett sig likadant de sista tre åren, men att det dåliga skörden var i år så kanske vi inte kan skylla på vädret. Eller så ser vi något avvikande som då kanske kan få oss att tänka annorlunda med någon insats inför nästa gång liknande situation uppstår.. Som sagt var så tror jag att detta kan vara en väldigt bra pusselbit i framtiden, inte minst eftersom att det är vi som måste (lära oss att) anpassa oss efter vädret och inte tvärtom.

Precis som traktorn och nollrutorna i bakgrunden på bilderna här ovan, så tror jag att väderstationer kommer vara ett viktigt verktyg för framtiden.

 

Jag tror att detta kommer att bli ett kanonhjälpmedel och kommer underlätta framtida beslut för oss.