Nu ger vi upp en del av våran höstraps

För en vecka sedan gjorde jag ett inlägg om att vi trodde på våran raps. Det gör vi fortfarande, men inte på lika mycket areal som då. Idag körde vi upp det som ser dåligt ut och snart sår vi korn där istället. 

Vad hände?

Ja, det kan man då fråga sig. För en vecka sedan verkade det hoppfullt och nu är en del av hoppet borta. Man kan nog säga att det gick åt fel håll, de plantorna som jag räknade med skulle komma igång med att växa gjorde inte det. I alla fall inte alls i den farten som jag förväntade mig, jag hade fel helt enkelt. Det går också att hitta plantor som istället för att växa har backat. Inte så roligt alls, men inte mycket att göra nu. Jag ska erkänna att av oss alla här så var jag nog den som var mest positiv till att rapsen skulle skärpa till sig, de andra var nog mer skeptiska och de hade nog helt klart rätt. Beslutet togs idag och nu har den dåliga rapsen körts upp för att ge plats åt något som växer och som kan ge bättre intäkt än kalas-dålig raps. Där vi nu kör upp rapsen får vi helt enkelt se den som en dyr mellangröda.

Våran dåliga raps fick idag sparken. Nu är det korn som gäller här istället.
Nu behöver vi inte fundera längre, nu är rapsen på de tråkiga områden helt klart körd.
Harven får göra jobbet.
Här bedömer vi den som alldeles för dålig. För att den ska få vara kvar ska vi tro att den ska avkasta minst 2000 kg/ha och det gissar vi att den inte kommer att göra här.
Det är klart att om man jämför rapsen. Där den är dålig mot där den ät bättre är det stor skillnad. Här ovan är en dålig planta på ett dåligt område.
Jämför man mot där rapsen är lite bättre så är det viss skillnad. Här har till och med första blommorna börjat titta fram.
Något som är ett tråkigt kännetecken där rapsen är som sämst är dessa spår som är på bilden.. Hård vinter, hård vår och viltskador i en kombination verkar ha blivit för mycket för rapsen. Det verkar inte som att trampskadorna från kronhjorten bara är dödande vid en direkt träff. Tilltryckningen av jorden med allt vad det innebär verkar vara en rejäl bov med.

En tredjedel

Det som nu ryker är cirka en tredjedel av våran raps areal, cirka 19 hektar av 58. Det är som sagt var inte alls så roligt, men vi får glädjas åt att resterande areal ser ganska så bra ut! Egentligen så är det inte alla 19 hektar som är dåliga, men för att det inte ska bli för hattigt så får en del fin raps åka med också. En fläck här och där blir fruktansvärt opraktiskt att så och sköta om. Utav dessa 19 hektar så är faktiskt 12 hektar ett helt fält. Vi går alltså från tre rapsfält till två nu.

Jag och farsan kollar hu vi ska göra och köra.
Harven på väg i jakt på dålig raps att köra upp.

Det skulle gå att skriva en hel del om det här, men nu ska jag ladda upp inför att ge mig in i vårsådd imorgon (om vädret tillåter).

Förutom att köra upp raps så händer annat också. Bland annat så har jag nu ikväll skannat över alla våra nollrutor i höstvetet. Det är tio till antalet. Mer om detta kommer snart i ett framtida inlägg.

Trevlig helg till er alla!