Nu är första djuren ute

Så kom den här dagen i år också, dagen då första djuren fick komma ut på bete. Alla djur är inte ute än, men kviggruppen och en kogrupp är nu på plats i sina hagar.

Utkörning av djur

Betena har grönskat ordentligt och gott om mat till kossorna har nu växt upp. Det gör att vi nu sätter fart med att köra ut djuren som ska ut till sina beten. Jag själv var iväg på annat och missade det mesta av utkörningen, men jag fick vara med på slutet i alla fall. Så lite hoppande kossor och kalvar fick jag se. Hursomhelst så kördes som vanligt alla djur ut med djurtransporten till sina hagar. Vi har provat lite olika metoder, men det är det som har fungerat bäst för oss. Vi kör först ut kossorna och ser till så att de är på plats när kalvarna kommer, då kan vi släppa ut kalvarna i lugn och ro direkt ut till sina mammor. Jag upplever att det blir lite lugnare än om vi motar ut dem. Först ut idag var kviggruppen och sedan följdes den av en kogrupp, så nu har vi alltså djur i två stycken hagar. Jag missade ju som sagt var det mesta, men det verkar som att det har gått bra och alla djur är lugna och där de ska vara.

Först körs kossorna ut med djurtransporten
Sedan kommer kalvarna efter
Här släpps ett gäng kvigor ut.
På väg mot sommarbete
Sortering av kalvar innan de lastas
Carro har stenkoll på vilka som ska med.
Små huliganer på väg mot en helt ny värld.
Kossorna är på plats och tar emot sin kalvar.
Lite rörigt i flocken innan alla hittar varandra.
Det är ju viktigt att de hittar varandra ganska så direkt. Den här lilla stackaren kom först bort ifrån resten.

Men flocken kom snart tillbaka.
Och den kunde återförenas med sin mamma.
Full fart i hagen.
Kossorna ska prova sin styrka….
och kalvarna ska nosa på tråden.

På rätt plats

Djur på gul halm i alla ära, men det är nu de är på sin rätta plats tycker jag, ute i hagarna och ser till så att landskapet håller sig öppet och den biologiska mångfalden trivs. Att se dikorna med sina kalvar gå och beta tycker jag är rofyllt, det är som någon slags medicin för själen. Att veta att de inte bara går där och ser snygga ut, utan även gör snyggt och får mycket annat liv att trivas tycker jag känns bra.

Här ska djuren vara tycker jag. Hade inte dessa djur betat här så hade det inte alls varit lika vacker utsikt.
Mulen gör en otrolig nytta för den biologiska mångfalden.

om inte jag har fel så är de där två inte bara lika utan tvillingar också.

Av dagens bilder har jag svårt att hålla koll på vem som tagit vilken, men det är uppdelat på Carro, Christin, Janne och mig.

 

Så det verkar alltså som att betessäsongen börjar lugnt och bra, hopas nu att den fortsätter så.