Inställt på grund av regn….

Dagens planerade aktivitet var N-sensorkörning, men regnet satte stop för det. Istället fick det bli en dag i verkstaden ihop med Carl och en plastare.

Det bara regnar och regnar…..

För några veckor sedan hade jag nästan glömt bort hur regn såg ut och ordet torrt cirkulerade ibland i mitt huvud. Nu har vädret verkligen skärpt till sig och skänkt hopp om bra/bättre skörd. Man ska ju inte gnälla på vädret så nu passar jag istället på att berömma det, för nu har vi nog ganska så perfekt vete-väder. Det regnar lite lagom och dessutom i lagom tempo samtidigt som det inte är för varmt. Skulle jag få önska väder så skulle jag nog önska något liknande som det är nu. Jag kan ha fel, men det känns väldigt bra. Det enda som är lite tråkigt nu är att jag på grund av regn fått skjuta upp lite kvävegödsling, men jag tror att vetet egentligen just nu mår bättre av vädret som är än lite mer kväve. Hur som helst så så fort detta eviga regnande upphör ska jag till kund och gödsla och sedan köra våra sista 100 hektar Julius- och Bronsvete.

Nederbörden i Maj månad blev nog med facit i hand kanske ganska så bra ändå till slut.
Temperaturen nog en bra temperatur för höstvetet tror jag. Att det inte varit varmt tror jag har gjort att det inte stressat genom stråskjutningen på samma sätt som om det vore varmare.
Så här vackert kan regn vara. Sol och regn samtidigt gör att det inte går att klaga på vädret!!
Kladdiga förhållanden på fälten gjorde att gödningsekipaget idag fick stå stilla.

Plastaren

Så istället för att köra kväve för fullt idag fick det bli en heldag i verkstaden. Just nu går vi igenom våra plastare noga inför säsongen. När väl säsongen drar igång brukar det vara svårt att hinna med mer än ordinarie service, så den lite mer lyxiga servicen gör vi nu. Idag gick största delen av tiden att justera upp en av plastarna så att den är rak och att rullarna stå symmetriskt med varandra. Slitaget blir så mycket mindre och balarna ligger mer stilla där de ska då. Jag ska helt erkänna att det inte alls vår så lätt som jag trodde. Jag tänkte att det lite snabbt och enkelt skulle vara klart till lunch, det var det inte. Istället kunde jag rulla ut plastaren ur verkstaden sju timmar efter lunch. Det var lite patrull på vägen helt klart. För att justera detta som vi gjorde är man tvungen att justera 16 stycken glidplattor för teleskoparmen som åker in och ut vid växlingen mellan fältarbete och transport. Dessa glidplattor skulle enligt instruktionsboken drar med ett moment på 450 Nm, så det gjorde vi och det blev inte alls bra…. Då vägrade teleskopet att röra sig överhuvudtaget… Så det fick bli att gå lite på känsla för att få det att bli bra. Nu är den äntligen rak och det är bara lite småfix kvar, snart är den redo för några tusen balar i år också.

Mysigt regn ute gjorde att plastaren fick stå i fokus idag.
Med några balar på nacken så är den värd lite kärlek i verkstaden.
Vet inte om man riktigt ser hur snea rullarna är gentemot varandra, men det är här utanför den tillåtna marginalen.
Dagen första problem var att låsmuttrarna satt som om de vore fastgjutna….
Teleskopet
Glidplattorna som håller teleskopet som det ska vara.
I avsaknaden av specialanpassade verktyg fick rörtången duga för att dra åt (lossa var en mycket mer arbetsam historia), hoppas nu att de inte får för sig att fastna igen.
Till slut kunde plastaren rulla ut i kvällssolen rakare och fullt fungerande.
Helt klart rakare än innan…

 

Idag anlände äntligen en efterlängtat grej också:

Valtrans frontlyft är nu hemkommen och ska bara monteras.