En rejäl omgång hagel

På bilden som öppnar detta inlägg ser det ut som att jag håller i ett onormalt stort gödningskorn. Så är det inte, det är ett helt vanligt hagel som ramlat ner från himlen. Däremot så tycker jag nog varken att storleken på haglen eller mängden hagel var normal, i alla fall inte vad jag är van vid.

Vi börjar med lite bilder:

En liten hageldriva..
Hyffsad storlek på haglen måste jag nog tycka.
Stuprören fick jobba lite.

 

Vetet ser nästan nygödslat ut… här är det dock endast hagel och ingen gödning alls.
Blött blev det också…
Ett korn som nog tyvärr gör mer skada än nytta….

Nu till den där rapsen igen…

Det är bara att konstatera återigen, allt vill döda rapsen i år. Nu när den väl orkat fram till blomning och fälten har börjat lysa gult och vackert, så kom detta som en härlig fredagsöveraskning. Nu ser den inte alls lika gul och vacker ut längre. En hel del av skotten har gått tvärt av och ligger nu på marken och plantorna har fått lite stryk rent allmänt. Typiskt….. Får i alla fall vara glad över att varken rapsen eller vetet inte kommit längre i utvecklingsstadie, för då hade det nog varit lite tråkigt på riktigt. Kommer ihåg i när vi skördade vete i Australien och blev avbrutna för regn som övergick i hagel, dagen efter var 300 hektar (vilket är en liten areal där, men med stort värde ändå) fint moget vete totalförstört. Från 5 000 kg/ha som det gav innan haglet till 0 kg/ha dagen efter. Tur ändå att den hagelskuren var lokal, annars hade det kunnat blivit mycket värre. Tillbaka till våran raps så vet jag inte hur stor skadan blev, men den är i alla fall inte totalförstörd verkar det som. Vi ska ju även ha någon slags hagelförsäkring som jag nu inte har riktig koll på hur den fungerar. Jag har ju som tur är än så länge klarat mig bra utan att vara med om sådant här… Det kanske är bra att få prova på lite i lagom mängd, så man inte glömmer bort att sådant här kan hända..

Igår kväll såg rapsen ut så här
Nu ser den ut så här
Det finns många skott som är avbrutna.
En del är helt loss
Alla plantor har fått sig lite fysiska skador av haglen som den här på bilden.

Höll mig undan skurarna

Jag själv var inte hemma när denna hagelskur kom farande, jag var ute och körde N-sensor hos kund. Där handlade dagen mycket om att undvika dagens skurar som har cirkulerat överallt här idag. Det gick bra väldigt länge, men till slut så kom det en rackare så jag var tvungen att avbryta kvävespridningen för idag. Istället åkte jag hem och uppgraderade gödningsspridaren litegrann. Det verkar just nu som att man får ta de tillfällena som går att sprida gödning på om man ska göra det. Det innebär att det inte alltid är så torrt i körspåren som man önskar, det kladdar lätt lite på däcken. Tyvärr så kastar då däcken upp lite på gödningsspridaren, nu när den är lite högre upp än tidigare vändor, och då det blir inte alls så bra. När gödningsspridaren är lite högre upp verkar det inte som att stänkskärmarna räcker till. Därför så uppgraderade jag nu gödnignsspridaren med lite längre skärmar. Det kanske finn något färdigt att köpa som jag missat, men den här gången fock det bli hemmasnickrat. Nu är en prototyp på plats för att se om det kommer lösa problemet… Vi får ser hur det fungerar, när tid finns har jag redan en plan på hur den ska utvecklas för att bli bättre, men vi får som sagt var se hur detta fungerar…

Det såg länge ut som att skurarna skulle går runt mig, men till slut gjorde det inte det längre.
Här är problemet som uppstår vid kladdiga förhållanden och spridaren högt monterad. Inte alls så bra för spridare eller spridningsbild skulle jag tro.
För att lösa problemet provar jag en liten lösning.
Väldig enkelt med ett rör med gummiduk på som hålls tillbaka för att inte vikas framåt av en gummistropp. Som sagt var bara en prototyp, fungerar detta blir det en snyggare lösning sen.

Röret stoppas enkelt i befintliga hål för främre stödben (i transportläge).
Monterat
För att det ska gå enkelt att montera och slita bort om det inte fungerar så sitter det med en sprint. Får se om detta blir succé eller fiasko..

Det var den fredagen det, nu gasar vi mot helg och hoppas att kvävekarusellen kan dra igång imorgon igen! Trevlig helg till er alla!!