Underhåll i olika former

Gasa på full fart framåt med så mycket som möjligt är ju väldigt roligt, men man får ju inte heller glömma bort allt annat. Det är lätt att glömma bort det där runt omkring som gör att man kan gasa framåt. Nu ska jag inte bli mer djup än så just nu utan dela med mig lite av vad vi gör nu och temat är lite underhåll.

Hästfoder fortfarande centralt

Våran körning år HästKraft är fortfarande just nu en del av verksamheten för mig, Carl och Thobias (Thobias rycker bara in på HK-körningen) ihop med 724:an, 720:in och 514. Efter att ha haft ett nästan otroligt flyt i början av körningen så har nu vädret bromsat upp det hela lite och allt blir lite mer svårplanerat. Vi följer deras beslut som de tar och ibland går det fort, precis som det kan göra i en produktion direkt påverkad av vädret. Det är inte mycket att göra mer än att åka med i båten och köra när det går. De har väldigt bra koll på vädret och det som behövs för att deras produkt ska bli som det efterfrågas. Igår så lyckades ytterligare 80 hektar klämmas in mellan skurarna och ytterligare travtränare fick sitt foder säkrat. Det gör att det nu är bara cirka 100-130 hektar kvar att köra så nu närmar sig finalen. Står bara alla stjärnor rätt och vädret är med oss så är det bara en skaplig arbetsdag kvar.

Det kan vara så att i natt (bilden är från annat tillfälle) så gjordes sista servicen i fält på maskinerna och snart får de kanske komma hem.
Stämmer inte vädret i SMHI:s app för gräskörning går det lätt att åtgärda. Nu har HK tillgång till mycket bättre väder än det här, men man kan ju alltid försöka..

Nu till underhållet

Det är ju så att förutom HK-körningen så händer det en hel del annat också. Sysslorna på gården stannar ju inte bara för att några av oss sticker ut på turné och kör lite gräs. Det finns även en hel del för oss att göra när vi inte är iväg, även om mycket av fokus när man väl är hemma går ut på att se till så att utekörnignen fungerar. Det är alltid något litet som ska lagas/fixas och någon reservdel som ska beställas och hämtas. Nu skippar vi det underhåller och kollar på vad som görs förutom att få utekörningsapparaten att fingera.

Underhåll av djur

Den viktigaste arbetsuppgiften vi har är att ta hand om våra djur, det är något som aldrig får upphöra och rullar på hela tiden. Det är så här års faktiskt ganska så lindrigt (om jag förstått rätt, är inte jätteinblandad i det), det handlar mest om tillsyn och att ibland byta hage på några kor. Ibland så kräver det däremot lite till och så var det nyligen. En kviga upptäcktes halt och det kunde konstateras att hon hade klövspaltsinflammation och att hon behövde behandlas. Hon fick då kort pausa sitt sommarbete och plockades in i box för att kunna behandlas. Nu är hon färdigbehandlad och frisk igen så nu är hon tillbaka ute igen.

 

Tillbaka på grönbetet igen efter tillfällig innevistelse pga behandling.
Byte av hage på våra trädgårdskor. Nu får de flytta till större med fler KOllegor.

Byggnads underhåll

Något som det känns som att det alltid ligger lite efter är byggnadsunderhåll. Det finns hur mycket som helst att göra och det görs vartefter, men man kommer aldrig ikapp. Nu körs det på i alla fall och det målas dörrar samtidigt som fönster lagas och målas. Det är väldigt roligt att se hur fint det blir och att veta att det håller lite längre. Det här underhållet ligger precis som djurunderhållet på Christin och Carro just nu.

Det målas och lagas för fullt.
Christin både målar och kittar fönstren så det blir som nya. Några får åka till glasmästaren för ny ruta också.
Hela fina fönster ska det vara.

Vägunderhåll

Något annat som också ständigt finns är ju vägunderhåll. Det finns alltid någon väg att förbättra och förutom att de ska grusas, kantskäras och dikas så ska de även röjas. Vägkanterna ska hållas rena och vissa fältvägar ska putsas så de överhuvudtaget är farbara. Det är något jag sysslat med nu på lediga stunder.

Mindre farbar fältväg.
Putsen och 936:an fick jobba ihop för att gör den mer farbar.
Mer farbar nu. Under gräset gömmer sig till och med grus.
Jag, valtran, Norematen och Ilsbon har också jobbat lite ihop med att hålla vägkanter (och fältkanter öppna)
Det här ser trevligt ut tycker jag.
Även backspegeldödande vegetation kan lätt tas bort.
Backspegeln ska nog få hjälp av en kamera i framtiden för bättre koll när man klipper.
Vi passar på att klippa runt de fältkanter vi kan med.

Lite annat i bilder:

Det gäller ju att även underhålla våra pollinerare och det försöker vi göra genom att ha blommande trädor. Nu börjar de att blomma på riktigt, men än är det mer som ska blomma. Honungsörten och bovetetet blommar just nu fint. 
Underhållet av vetet är också i full gång. Vildsvinen börjar nu smyga sig ut och då gäller det att hålla dem undan. Just nu är det gott om folk ute och håller på med det. Det känns väldigt skönt att det är bra bemannat ute på fälten om nätterna.
Grävmaskinen har också fått sig lite akut underhåll. En liten rulle i spaken slutade fungera och helt plötsligt gick det knapp att gräva längre…..
och när man håller på med lite fingrävning bland massa kablar så vill man gärna ha det där finliret i spakarna. Även om man kanske ändå ska använda spaden ganska så mycket. Här petar jag fram lite kablar utan att attackera dem med skopan.
Något som är väldigt skönt nu är att hösten utsäde och gödning börjar dyka upp. Det är alltid skönt att ha hemma när det närmar sig. Vi har som vanligt köpt en stor del överlagrat utsäde.

Det var det för idag, nu hoppas vi på en fin vecka med kall temperatur. Svala dagar med uppehåll nu tills gräset är klart, sen kan det gärna få vara svalt och regna så spannmålen orkar hela vägen fram.