Mer ström, mer dynga och flaggorna är hemma

Så efter över ett års väntan så är nu våran ny transformatorstation på plats och vi har nu säkrat upp gården till 500 A. Hoppas nu att det räcker ett tag…. 

Mer ström

Trotts en huvudsäkring på 250 A så har vi ibland legat på gränsen till att den varit för liten när skörden är igång och torken går. Att vi ska hamna i ett läge där strömmen är den begränsande faktorn för utveckling i framtiden är något vi absolut inte vill. Sen är det så att solcellerna som ska upp kräver lite höjd på huvudsäkringen. Jag har inte stenkoll på hur mycket just nu, men innan vi bestämde oss för att bygga på ytterligare ett tak från vad som var bestämt från början skulle 320 A gå åt. Så misstänker att 500 A inte är så dumt. Att ha tillgång till ström verkar ju även som att det inte är så dumt i framtiden när elektrifieringen drar fram, då kan det ju vara bra att ha tillgång till strömmen. Det skulle kännas tråkigt att behöva ha ett schema för alla på gården över när man får ladda sin bil, laga mat och dammsuga om det är hög belastning på gården. Hoppas det är rätt tänkt.

Perfekt väder för att byta transformatorstation idag.
Nu är den i alla fall på plats och så snart vi fått dit vårat nya elskåp kan vi plocka ut mer ström.
Nu ska bara solcellerna på plats så är allt guld och gröna skogar! Synd bara att solcellerna just nu verkar var ute på vift, hoppas de kommer till rätta snart.

Utgödslingen fortsätter

Ja, sommarstädnigen i lagårdarna fortsätter och nu har farsan och Carl gödslat ut även de mindre avdelningarna. Då är det en himla tur att vi har våran Schäffer kvar, även om det var på väg att få åka härifrån ett tag, för det är den enda maskinen som kommer inte där. Annars skulle vi behöva hyra in maskin eller tjänsten och det är inte säkert att det stämmer med våran planering så här års. Nu är i alla fall det grövsta ute ur alla våra lagårdar och kvar är nu bara städning och att köra ut det sista som nu hamnat på dyngplattan dit det ska spridas innan sådd. Skönt att få det gjort med i alla fall hyffsad marginal till skörden.

Utgödsling ur en av våra mindre avdelningar där takhöjden är begränsad.
Schäffern och Holländaren samarbetar för att få dyngan till plattan.
Här är både höjd och planlösning en begränsande faktor.
Nya drönaren fick sig en premiärtur idag, det firades med ett foto på dyngplattan som nu inte längre är tom.

Flaggorna är hemma

Idag fortsatte min flagginsamlingsturne på fälten och den gick i mål straxt innan lunch. Det var ett mysigt jobba att göra i regnet idag och jag blev blöt från alla håll. Nu är det i alla fall gjort och det kommer göra det mindre stressigt vid skörd, flaggorna behöver då inte samlas in samtidigt som man tröskar, även om min son skvallrat om att farfar körde in en flagga i tröskan en gång. Det behöver inte heller stressigt kollas över rutorna för att sen skillnader och nytta med det man gjort, det kunde göras under lugnare omständigheter. Jag har också en känsla av att det nu kan varit sista gången jag såg vissa av rutorna innan det är tröskat. Alla flaggor är ändå inte inplockade än, de som visat där det inte är vältat får sitta kvar tills tröskningen så vi kanske kan se någon skillnad av vältat och o-vältat på skördemätaren. Jag fick även ge upp på några flaggor ute i höstrapsen. Även om rapsen inte är så kanon i år så var den där tillräckligt bra för att vara jobbig att gå i. De flesta flaggorna är i alla fall nu inplockade och redo för en ny säsong.

Flaggor som inte längre gör nytta.
Det blev ett gäng flaggor att plocka hem. Vet inte hur många det är, men helt klart fler än två.
Här fick jag ge upp, rapsen var för jobbig att gå i.
Avslutar med att var lite arg på sniglarna. När sniglarna hade käkat upp rapsen i kanten här i höstas tänkte vi att vi sår lite solrosor istället.
Tyvärr så verkar solrosorna varit rena rama godiset för sniglarna som gått hårt åt även dem. Ett fåtal finns nu kvar, men det verkar som att sniglarna gör sitt bästa för att äta upp även dem.