Pressat, plastat och plockat

Idag buntade vi ihop det gräs vi slog i onsdags, resultatet blev kanonfint foder i mängd över förväntan. Det är nu pressat, plastat och balarna är hopplockade till fältkant.

Skönt att ha det gjort

Att vi pressar och plastar vårat gräs är ju inte alls ovanligt, däremot så är det lite olika hur det ser ut med hopplockningen av balar. Vi gör lite olika, men när vi har tid eller kanske framförallt vet att vi kommer att ha ont om tid den närmsta tiden, brukar vi försöka prioritera att plocka ihop balarna på en gång. Det är varken bra för balarna eller vallarna om de blir liggandes. Balarna blir gärna offer för fåglar och valarna blir kvävda där balarna ligger och risken för körskador  kan bli större vartefter vallen växer. Just nu står vi ju verkligen i startgroparna inför en arbetstopp och vet inte riktigt när vi i framtiden kunde klämma in att plocka ihop balarna, därför fick jag idag tillfälligt avbryta mitt service- och städarbete nere på torken för att köra ihop lite balar. Det är väldigt skönt att nu ha det gjort. Nu behöver vi inte heller vara oroliga över att vallarna ska bli blöta och balarna ska bli jobbiga att komma åt utan att köra sönder. Nu ligger balarna lättåtkomligt i fältkant och väntar på att få åka hem, inget tungt släp måste ut på fälten. En av fördelarna med lite mindre fält är att det inte är långt till fältkanten med balarna.

Idag fick jag äran att ratta lastmaskinen och köra ihop balarna. De var inte hur tätt som helst mellan balarna idag.
Så när jag låg bra till hämtade jag balar åt Carl som plastade. Då slapp han åka med plastaren och balarna fick åka kortare sträcka när de var plastade.
Dagens uppställning, Farsan pressade, Carl plastade och jag satt i lastmaskinen och var ute och tog kort.
Här har vi oss i ett annat format. Foto från LogMaster i Dataväxt mobil
Bernt var förstås också med och strängade. Den här gången med ”stora strängaren”.
Balar i fältkant som är lätta att sedan lasta på släpet. Här kan till och med släpet stå på vägen och behöver inte alls åka ut på fälten. I början när jag gjorde detta gjorde jag bort mig lite. Jag gjorde täta travar av balarna, men jag insåg ganska så snart att det bar onödigt. Balarna ska ju snart väck härifrån ändå och står det tätt intill varandra ökar risken för att ha sönder dem genom klantighet. Därför ställer jag nu luftiga travar som går snabbt och lätta att ta.
Där på vägen kan släpet stå när det latas.
Rent på balar ute på fälten. Härligt att kunna lägga detta på hyllan helt ett litet tag nu.

Bra foder och helt ok skörd

Den här gången hade vi vädret med oss mer än sist och kunde få fodret som vi ville det, torrt. Jag tycker att fodret var riktigt fint och att det är riktigt roligt att kunna bärga så fint foder och att det blev lite mängd också gör absolut ingenting. Det här var ju som sagt var ogödslad återväxt som vi egentligen inte är i behov av, inte till våra egna djur i alla fall. Nu kommer nog kanske det här fodret ändå att hamna hos våra djur för jag tror att det här blev ett ganska så bra växafoder åt de djuren som ska växa, det kommer också bli trevligt att hantera eftersom att det är torrt. Det kommer att fungera väldigt bra även om det är många minus ute och kommer då inte att hamna som en isglass på foderborden. TS- halten på det vi körde idag var ca 70% och balarna vägde 394 kg /st i snitt. Antalet balar blev 127 stycken fördelade på 25 hektar. Det gör alltså att vi fick 1400 kg TS/hektar i skörd denna gången, inte så illa med tanke på att det var ogödslat efter förstaskörden.

Vad jag tycker är fint foder, både klöver och gräs i och torrt var det.
Fina balar. Eftersom att vi inte vänt ut gräset eller sprättat runt i det överhuvudtaget blev det lite blötare fläckar i vissa balar, men det kan vi nog lev med. Det rann ja varken vatten om balar eller press. 

 

 

Strängarna blev större än vad jag räknat med.
Det ser inte så mycket ut för världen här kanske, men det blev ändå en del balar till slut. 5,08 balar/ hektar blev resultatet.
Det gick undan med pressen idag och det var svårt att hinna med att få den på bild.

Vid sidan av

När jag inte satt och guppade runt på ett fält i jakten på balar så var jag idag på torken och servade mest. Det är lite byten av diverse grejor som ska göras innan skörden drar igång. Det har varit jobb både högt och lågt och nu börjar allt närma sig färdigt. Om det nu någonsin blir färdigt, det känns som att man kan gå där nere och fixa hela året för det finns alltid något att göra. Träning får jag i alla fall när jag kartar upp och ner på silosarna flera gånger för att rätt skruv eller verktyg saknas.

Upp och ner för den här stegen har det blivit några gånger idag.
När man väl kommit upp är det värt det. Tyvärr kan man inte bara sitta och njuta av utsikten där uppe, man måste jobba lite också. Där uppe så var det idag en elkolv till en tvåvägsfördelare som skulle bytas ut. Jag har även haft bra utsikt på Norinvetet och sett hur vattenhalten har sjunkit med säkert två procentenheter.
Groptransportören fick idag ny kedjetransmission.

Nu börjar det bli helt klart nere på torken och det sista blir kanske klart imorgon, sen är det bara att dra igång med tröskningen (när det är moget förstås).