Ännu en skördedag

Vi har nyss betat av dag två i skörden 2022 och det var ännu en bra skördedag vågar jag nog påstå. En av det fina grejorna med att tröska, förutom det fina med att skörda, är att det öppnar upp för fler arbetsmoment och för det nya växtodlingsåret. Här kommer en kort dagsrapport:

Tröskningen

Tröskan hoppade igång efter förmiddagsfikat (10:00) och fortsatte tills cirka 22:00 och med ett bra flyt så har idag ytterligare 35 hektar Norinvete tröskats och körts in. Nu vet jag att det kanske egentligen är mer intressant med att veta hur många kg vara man tröskat. Jag vet inte alls exakt hur mycket som har körts in, men det verkar som att cirka 315 ton har körts in. Vatten halten har legat på ungefär samma som igår (15%), men om jag förstått rätt så var det idag lite surare. Jag hade precis som igår väldigt lite att göra med själva tröskningen utan fixade med en massa annat medan Farsan tröskade, Carl körde hem och mamma fixade och drog igång torken. Nu har vi torkat det första vetet och det ligger på sin lagringsplats i silon.

Tröskningen flyter på och jag fick iaktta lite på håll när jag passerade.
Jag passade på att iaktta lite från ovan också när jag ändå var ute och fotade ett fält från ovan. Här tröskas fält nummer tre för i år.
Carl och farsan in action.
Carl på väg in i torken med ett lass.
Uppstart av pannan.
I med flis så att det finns bränsle till pannan. Flis från egen mark blir extra bra värme tror jag, det känns rätt i alla fall.

Vad gjorde jag då?

Ja, medans alla andra jobbar och sliter med skördandet kan man lät undra vad jag håller på med!? Lite av varje är nog rättast svar på den frågan. Jag fixar och donar runt omkring och hoppar in lite där det behövs om det behövs. Idag har jag inte behövts på några akutgrejor så har lugnt kunnat stressa med det som stod på schemat. Min dag började med att kolla upp så att skördekarteringen på tröskan fungerade som den skulle. Efter det gav jag och dammsugaren oss på torken igen och dammsög klart det sista. Sen blev det full fart med mycket. Här kommer lite av det jag gjort:

Den här kanonbra väderstationen står helt klart bra där mesta delen av året, men inte nu när det ska tröskas och etableras ny gröda. Då får den flytta till annan plats. Det passade jag på att göra innan den åkte sig en tur genom tröskan.
Förbereda för halminlagring. Här ska alldeles snart årets halm in och då ska det som står i vägen för den flyttas till annan plats.
Hjulbyte på valtran fick det bli idag. Här på bilden är faktiskt ett av däcken skiftat redan även om det kan vara svårt att se. Sen sist vi åkte Valtra har vi kvar ett par Twindäck och nu åker de på. Valtran ska nu ut på fälten och ju bredare hjul vi har desto mer kan vi spara marken. Twinhjulen som åkte på är 650/60-38 och ersatte ett par 540 65-38. Twindäcken är slitna, men innan vi köper nya vill vi se om det fungerade bra. Den här ska nu få gå med kranarmen och snygga till runt fälten och då vill vi ha det stadigt och samtidigt vara så snälla mot marken som möjligt. Stadigt blev det i alla fall och så stadigt som nu har Valtran inte gått med kranarmen förut. Det är nu mycket stadigare än med de tidigare hjulen som även om de var fyllda med 400 kg vätska/däck.
Än så länge är belysningen på Valtran under all kritik. I väntan på att det blir ändrat på satte jag dit en lite provisorisk lösning så man i alla fall ser klipphuvudet när det är mörkt ute.
Mycket stadigare med Twindäcken. Tänk att det kan bli sådan skillnad bara man har lite riktiga däck. Lite hårdare däcksidor gjorde nog sitt.
När jag provat stadigheten och servat kranarmen samt snyggat till traktorn gav jag mig ut för att klippa lite fältkanter. Än så länge är det lite knixigt eftersom att halmen ligger kvar. Tur att man når över strängen och ut till kanten.
Stadigt och bra sikt.
Bort med gamla vetet och inkräktande vegetation.
Ett av många varv klart.
Går hur bra som helst det där utan att köra i strängen och trycka ner halmen.
Jag vet att jag här inte kör med hela bredden, men för att få till det bra ihop med dikesslänten får det bli så.
Det kommer bli bra det där.
Lyset fungerar som det ska i alla fall.
Jag var inte helt ensam på fältet, det var några som häll på med lite skördande vid sidan av också.
Imorgon (senare idag) hoppas vi kunna jobba lite med det här.