Första halmen är pressad och inkörd

Norinvetet blev idag färdigtröskat och det firade vi med att pressa halm och bärga den halmen som gick.

Halm

Halmen är lite som ett nödvändigt ont på många viss tycker jag, men för oss som ströar med halm måste vi se till att vi har det som behövs. Just nu vet vi inte riktigt hur mycket som behövs eftersom att vi inte vet riktigt hur mycket eller vilken typ av nötkreatur vi kommer att ha i vinter, det beror helt på marknaden. Dikorna kommer hursomhelst att bli kvar och vi vill inte stänga några dörrar för att göra något annat kreativt på djursidan. Därför ser vi till att fylla upp med vad vi gjort av med per år de senaste åren plus lite extra. Så får vi se om den används eller blir kvar. Nu efter tröskningen ligger halmen i alla fall bara i vägen på fälten och blockar starten av växtodlingsår 2023. Vi tar som vanligt bort all halm från Norinet eftersom att vi ska så raps direkt med kultivatorn i stubben. Det känns bättre att ta bort halmen då, även om när vi provat inte kan se något negativt med att ha den kvar. Hursomhelst så är det skönt att påbörja halmbärgningen så här tidigt på hösten. Då borde chansen att få in torr fin halm öka, även om det kan vara jobbigt med vädret.

Även om raka halmsträngar kan vara vackert är de just nu i vägen för allt vi vill göra på fälten.

100%

Ja, när väl Norinvetet var färdigtröskat så släppte vi allt vi hade och gav oss på halmen allihop (förutom Carro som har semester ihop med barnen den här veckan också). Det resulterade i att vi kom ikapp så långt vi kunde innan halmen inte var tillräckligt vissen för att gå att pressa med bra resultat. Vi lyckades ändå skrapa ihop cirka 160 balar som nu står säkert under tak. Skönt det för straxt därefter kom det en skur och blötte ner rejält. Skönt att vi fick av lite, nu är i alla fall ett fält helt klart och vändtegen på ett annat. Då har vi i alla fall något att jobba med.

Det första vi gjorde var att ringa in Bernt som kom och strängade upp all halm som blivit nerkörd i samband med tröskningen. Särskilt eftersom att vi tar halm även på vändtegarna så behövs det, annars torkar det aldrig.
Nedkörd sträng.
Rullad och upplyft sträng, visst ser den mer lättorkad ut!?
Ser det ut så här så är det klart att det finns en del att lyfta upp. Om inte annat gör det pressningen mycket effektivare.
Full fart på pressen.

 

Tätt följd av balplockarligan. Här gästar jag bara fälten en snabbis med lastmaskinen. Sen fick jag åka till halmlagret och ha hand om avlastning och inlagring.
Sen fick Carl och 514 skötte hopkörning och lastningen på fälten.
Jag fick flytta hit istället och sköta inlagringen.
Av med balarna
Här är den, årets första inlagrade halm.
När all pressad halm var inne under tak och jag var på väg hemåt kunde jag konstatera att någonstans blev nog någon blöt.
Senare var denna någon jag när jag gick från torken.

 

Bakom kulisserna:

Swiften har idag fått nya spetsar.
Rutor putsas
PÅ med halmförhöjningen.
Det var en lite strulig dag på torken idag, med bland annat missljud i en elevator.

 

Nu är det sovdags igen och hoppas att kvällens skur på 5 mm regn är det sista regnet vi får tills halmen är bärgad.