Lite halm igen

Efter uppehåll i halmpressningen på grund av för blöt halm så bjöd dagen på bra torrväder och halmapparaten kunde börja rulla igen. Nu är all halm vi haft legat pressad och fälten är fria från strängar. Tyvärr hann vi inte riktigt få in alla halm innan en mindre ragnarök dök upp och satte stopp för det. 

Pressat i alla fall

Man få vara glad för det man kan och försöka fokusera på det som är bra om man inte ska knäcka sig själv brukar jag få höra. Det är nog inte så dumt i vissa situationer, särskilt när det där rackarns vädret styr oss. Därför fokuserar vi helt enkelt på det som är bra nu, och det är att all halm vi haft legat på fälten nu är pressat. Det är ju kanon och nu när halmen är balar i ställer för lös halm i strängar är den lite mer tålig för nederbörd, särskilt när den ligger i ”treor” (en stapel med tre balar). Nu när pressen kommit ikapp tröskan så får den vila lite i väntan på att vi tröskat mer. Det är nu 62 hektar pressat och resultatet på det blev 628 (kan ha fel på någon bal uppe eller ner) i måttet 80x90x220 och med en vikt på straxt under 300 kg. Det verkar alltså som att halmskörden kan bli hyffsad i år.  Av dessa 628 balarna är nu 304 balar inkörda i halmlagret och resten får skina av innan de åker in. I värsta fall får de slussas via annan lagringsplats innan de kommer in, det skulle vara om det verkar vara tråkväder en längre tid och vi vill få undan balarna för att så raps. Nu verkar det dock som att vi har tur och kan få det uppehållsväder vi önskar framåt.

Idag kom pressningen igång igen.
Halmplockningen låg inte långt efter.
En del lastades på släp direkt.
Lite oplanerat underhåll blev det, men det löste sig väldigt fort.
Full fart på inlagringen tills det att regnet kom och avbröt oss.
Här står nu 304 fina balar från årets skörd och ett hundratal som blev kvar från förra året.
Här står rapssåddsekipaget och väntar på att fälten ska bli redo för sådd, för ekipaget är helt redo för att dundra ner 62 hektar raps så fort det går.
Halv färdigt fält i morse, men nu är halmen borta och kanterna färdigröjda. Helst skulle ett dike rensas också, men det får kanske bli efter sådd. Bilden är tagen från mitt morgon jobb uppe på silon.
Ett litet foto från vårat fikabord. Mitt på bordet står fina solrosor som kommer från en blommande träda.

Nu hopas vi att väderprognosen stämmer som den är just nu, för i sådana fall är halmen snart klar och tröskan börjar att rulla igen.