Lite hjulfix och en sista insats i rapsen

Just nu är vi inne i ett litet skördeuppehåll. Vi har inget vete som nu är riktigt moget för att tröska och halmen är blöt efter nattens regn. Då får vi helt enkelt greja med annat. Hjul har varit mitt huvudtema för dagen. Vi gjorde idag även ännu en insats i höstrapsen genom att avdöda den.

 

Avdöda rapsen

Konstigt egentligen, dagens insats i höstrapsen var att döda den. I vanliga fall brukar ju allt man gör vara för att få den att leva och må bra. Ska vi däremot kunna tröska den på ett någorlunda vettigt sätt och allt samtidigt så var vi nog helt klart tvungna att hjälpa den att vissna. Höstrapsen i år har ju varit en lite tråkig historia och inte helt förvånande så mognar den ju väldigt ojämnt. Som tur är så har vi glyfosat i verktygslådan och kan se till så att det mognar jämnare. Att vi skulle köra var det nog ingen tvekan om, frågan var bara när vi ska köra. Det verkar finnas lite olika teorier om tidpunkten, men att man ska vänta längre än man tror har jag hört från flera håll. Idag tyckte vi att tidpunkten var rätt, de flesta fröna är nu bruna eller svarta, och nu är det alltså gjort. En annan grej är att det blivit lite mer ogräs än vad vi önskat i rapsen och att då få städa bort det ordentligt med glyfosat är inte så dumt.

Ganska så grön raps på håll.
men bruna och svart är fröna. Vad jag förstått ska minst två tredjedelar vara det för att man ska köra.
En liten översikts bild från ovan.
Den här gången till skillnad från andra gånger är detta för att döda grödan inte tvärtom. Bitvis ser även rapsen ganska så fin ut med ögat.
Men det är nog den lägsta rapsen jag varit med om.
Knappt att hasplåten fram behövdes idag.
Men det syntes tydligt vart sprutan gått. Det har drösat en hel del där.

Hjulkul

För mig var det mest hjul av olika sorter på schemat idag. Det började med montering av radodlingshjul på spruttraktorn för sprutningen av rapsen. Sen blev det att ta av samma däck och monter på de breda hjulen, även sprutan fick bredare däck monterat. När jag ändå var i farten passade jag på att sätta på dubbelhjulen på 936:an som var nyss hemkommen efter sin 8 000 timmars service. För tillfället så sitter nu rätt hjul på rätt maskin. Tänkte passa på att prisa mina bästa hjälpredor vi hjulbyten; däckvang, dubbelverkande hydraularmar med säkerhetsventil, balklämman och självklart muttermaskinen.

Dagen började med att montera smala hjul (till vänster i bild) och slutade med att montera dit bred hjul (till höger i bild).
Sprutan fick få sina 520 hjul istället för de smala.
Balklämman är guld värd vid hanteringen av hjul.
Dubbelhjul till vår stortraktor.
Förutom hjul pillade jag även med lite annat. Här får en dammsugare sig en ny motor.
Sen när jag parkerade så regnade det igen. Det verkar vara lite grinigt nu med vädret för de som vill skörda.
Frågan är nu när vi kommer ut på fälten för att skörda igen. Här är vi ute och kollar läget i bronsvetet. Det kommer att ta ett tag innan just detta är moget, men Julius räknar vi med att börja med i helgen om vädret tillåter.

Det var lite om dagens aktiviteter. Kan också dela med mig att jag avslutade dagen med att peta på en diskmaskin hemma som inte fungerar. Det är inte min favoritmaskin att peta på och den fungerar fortfarande inte. Jag är däremot inte alls på humör nu för att fortsätta peta så går och lägger mig nu istället. Kan ändå konstatera att när man tror att tröskan, såmaskin en traktor eller sprutan inte fungerar så är det inget emot när diskmaskinen inte fungerar, för då är det allvar på riktigt… Som tur är så fanns det om jag inte hinner peta mer själv en tid att boka för service tekniker (garantin är kvar så det måste egentligen gå den vägen) de kan akut rycka och åtgärda felet redan den 30/8. Snabba ryck och expresservice! Undrar om plastbestick verkligen är så dåligt som de påstår…