Redo för rapssådd

Det börjar nu att bli dags för oss att så rapsen och det skulle egentligen inte ha gjort något om det redan var gjort. Hade vi kunnat hade vi nog redan sått rapsen, men nu har det legat massa halm i vägen som vi har velat ska skina av innan vi ställde in den. Nu däremot finns det inte mycket som stoppar mig, snart ska det sås raps för fullt. 

Allt är redo

Ja, så efter att ha väntat på att halmen skulle torka så är den nu bortkörd och inställd där den ska vara. Hur skönt som helst, dels för att vi nu har torr halm under tak (ca 30 % av årsbehovet) och dels för att det nu går att börja så. Det viktigaste var att få bort halmen och på med gödningen, annars går det inte att så. Nu är som sagt var halmen borta och gödningen på plats. Precis som tidigare år la vi en giva nu innan sådd i form av NPK, mer om detta i senare inlägg. Något mer som vi gjort nu i väntan på upptorkning är att vi röjer och klipper runt fälten samt har grävt lite. Allt det är ju väldigt viktigt för fältets status. Nu är det i alla fall gjort och det är nu vara att ge sig ut och så.

Det har varit ganska så bra tempo nu och jag misstänker att jag har några halvhårda dagar framför mig så jag ska passa på att sova ganska så snart. Det får alltså bli ett kort inlägg idag. 

Här kommer bilderna:

Helt klart svårt att både köra gödning och så raps här med ett bra resultat om halmen ligger där.
Så bort med den!
Sen på med gödning. 200 kg NPK 10-14-12/ha. Ja, jag vet att det där inte är en riktig frontvikt, men den fungerar helt klart och våran tunga vikt sitter nu på 936:an.
NPK
2023’s första nollrutor är nu gjorda.
Vi har även hunnit med bra att röja runt fälten inför sådden nu. Foto och kusk: Carl Jensen
Vi har även hunnit ut en sväng med Hummern för att klippa det som inte kedjeröjaren tar och som vi istället kan flisa

 

Ett dike som behöver lite kärlek.
Så lika bra att ge det lite kärlek.
Det blir rent och snyggt runt fälten när kedjeröjaren får städa lite.
En av dagens frågor var om det gick att börja tröska Juliusvete idag…
och ja det gjorde det. Vattenhalten på cirka 23 kanske är i blötaste laget, men vem vet vädret kan svänga fort så bra att ligga i när det går tycker jag. Foto: Christin

 

Nu ska här sovas. Imorgon kommer även Carro tillbaka efter semestern och barnen åker tillbaka till förskolan. Får se imorgon om rapssådden hoppar igång, det borde den absolut göra i alla fall.