Full fart på rapssådden

Ja, nu är det full fart på rapssådden för min del och igår natt blev vi färdigsådda med våra 62 hektar höstraps. Jag hade egentligen tänkt skriva lite om det, men jag är nyss (04:00) hemkommen från rapssådd hos kund och om tre timmar ska jag vara hos en annan kund så jag tror jag tar och prioriterar att sova lite och fixa matsäck istället. 

Snabbrapport

Jag kan ändå snabbt rapportera att vi som sagt var har sått 62 hektar raps åt oss själva och det är vad vi planerar att ha i år. Vi sådde den nya sorten Expat och jag sådde 45 grobara frön per kvadratmeter med hjälp av BioDrill på våran Swift. Trotts några torra dagar nu med bra väder så var det faktiskt ganska så blöt i marken, mycket mer än jag förväntade mig. Gott om grofukt finns alltså där och rapsen borde ta bra fart nu. Nu är i alla fall våran raps sådd och vältad så nu börjar 378 dagar av ångest tills vi ser om vi har något att tröska nästa år. Jag tror ändå att 2023 kommer vara ett kanonbra växtodlingsår för rapsen!!

Full fart med sista vändtegsvarvet på morgonkvisten.
Det såg helt klart torrare ut på kvällen än på morgonen.
Vacker måne som sällskap hade jag härom natten.
det var inte så torrt i marken och jag är glad att jag inte hade en packarvält på kultivatorn. Hade jag haft det hade jag varit tveksam till att köra nu faktiskt.
Nu kunde vi vänta lugnt tills det torkat upp ordentligt och sedan välta utan att kladda eller trycka till marken.
Att köra i det som var nykultiverat kändes inte alls bra, det trycktes ihop ordentligt. Här är spår efter att jag vänt med såekipaget. 
Här hade ytan torkat upp bra, men det var fortfarande lite för blöt under ytan för att vi ville välta. Som tur var så torkade det ganska så snabbt efter kultiveringen.
Servicebussen full med utsäde redo för en dags rapssådd.
Årets första sådrag med kultivatorn.

Nu hoppas vi att dessa frön sätter fart och växer så at det knakar, men inte för mycket nu i höst så de förväxer sig och utvintrar…
Tankning och service inför kommande arbetspass.
För övrigt så rullar tröskningen på med Juliusvetet.

Nu är det sovdags innan barnen ska iväg till förskolan och ett nytt arbetspass tar fart.