Snigelskydd till rapsen

Insatserna på växtodlingsår 2023 fortsätter och idag har rapsen fått sig ett skydd mot sniglar. Det skulle ju vara fruktansvärt tråkigt om rapsen blev uppäten av sniglar och erfarenhetsmässigt så vet vi att risken är stor att det bli, så om vi inte gör något. Därför har vi nu lagt på Sluxx på all våran höstrapsareal. 

Bra skydd

Är det något jag verkligen inte gillar så är det när något äter på det vi odlar. Det är inte alls en skön känsla att få något uppätet, och det spelar inte så stor roll om det är Sniglar eller större vilda djur. Det kan bli samma förödande resultat både av stora och små djur även om djurens storlek skiler sig mycket. . Att sniglar kan göra stor skada har vi varit med om tidigare och trotts att sniglar är ganska så långsamma djur så kommer skadorna väldigt fort. Som tur är så finns det ju hjälpmedel för att skydda rapsen mot sniglar (mycket bättre skydd än mot de större djuren) och det hjälpmedel är i form av Sluxx. Sedan vi bommade detta med snigelskador en höstså har vi lärt oss den hårda vägen att göra en snigelbehandling på rapsen efter sådd. Nu har alltså rapsen fått sig ett bra skydd mot sniglar. i alla fall ett tag. Hoppas att vi slipper se dem i fälten.

Här var det snigelbekämparmedel lastat och redo för att skydda rapsen.
Konstigt egentligen att det som är helt ofarligt för oss kan vara så farligt för sniglarna. Vetemjöl och Järn-III-fosfat är ganska så enkla ingredienser.
Hoppas nu att de väljer dessa framför rapsfröna. Vi har faktiskt varit med om att de har ätit upp rapsfröna innan de kommit upp.
Sluxx i väntan på att bli uppätet.

TIVEN

Den här gången fick Tiven gör jobbet med att sprida sluxxa. Vi brukar ju göra på lite olika sätt och jag kan nog inte äga att något sätt är dåligt. Idag passade det däremot mycket bättre med TIVEN än rauchen. Jag kan absolut inte klanka ner på Rauchen, men en rampspridare sköter placeringen av Sluxxen med större precision, så är det bara (även om vi inte haft problem med det alls.) Idag blåste det ganska så bra så jag och jag misstänker att Rauchen får svårt att kasta ut de små pelletsen, så rampspridare fick det bli.

Helt klart bra torrävder, men lite sämre om man ska kasta små, små korn långt med en gödnings snurra. Det blåste bra idag.
Första gången för Tiven ute på ett fält på väldigt länge.
Rampen har bättre precision än tallrikar, det går nog aldrig att komma ifrån. 
Inte helt förvånande så gav de gamla remmarna till fläktdrivningen upp ganska så snart, men nu sitter det splitternya.

 

Det gäller nu att skydda dessa fin frön fram tills rapsen växt ifrån sniglarna.

Nu är all rapsareal jag sått Sluxxad, hoppas att det ska räcka med denna gång. Misstänker dock att vissa kantbehandlingar kan behövas där vi har gott om mördarsniglar …

Det är ganska så torrt där ute på fälten nu och en del av rapsfröna behöver nog lite väta nu för att de ska gro och komma upp.