Nu har tröskan börjat tugga på rapsen

Efter detta helt klart kämpiga år för för våran höstraps så är det nu dags att skörda den. Riktigt spännande måste jag säga även om jag hade väldigt låga förväntningar. Jag tänkte senast i morse att i år är nog året vi lär oss att höstrapsen inte alltid är så bra på att kompensera för dåligt bestånd. Det verkar som att jag kanske får ta tillbaka den tanken litegrann….

Kämpigt år

Ja, precis som jag nämnt flera gånger i tidigare inlägg så har våran raps haft ett kämpigt år. Det började med en tuff vinter innehållandes viltskador och fortsatte med en tuff vår, men först efter att vädret lurat igång rapsen i början av mars med riktigt bra sätta fart att växa förhållanden. Sen när allt började se trevligt ut vid blomningen så kom en hagelskur jag aldrig sett liknande av i Sverige. Man har helt enkelt gett upp lite då och då i omgångar efter att man fått tro på den om och om igen. Vi körde upp ungefär en tredjedel av våran höstraps i våras och beroende på dag har man känt att det var för lite och ibland för mycket. Jag kan helt ärligt erkänna att jag nu räknat med en kanondålig rapsskörd för oss i år. Det verkar som att jag kan ha haft fel för under omständigheterna så verkar det som att skörden blir hygglig ändå. Väldigt preliminärt så verkar skörden på höstrapsen hamna på 3-3,5 ton /ha. Detta är inte enligt någon skördemätare utan enligt Christins volym*vikt uträkningar och hon brukar ha väldigt bra koll på detta, dessutom brukar hon vara lite negativare än verkligheten gällande skördenivåer. Tids nog får vi se på riktigt vad vi fick när vi har levererat, men stämmer det ungefär som vi tror nu så är det en positiv överraskning helt klart!! Vattenhalten på rapsen har varierat mellan 7,59 och 9,98 %. Spännande att se att det kanske inte blev helt misär med rapsen trots allt…

Tröskan började idag rulla i rapsen. I förgrunden kan man se våra solrosor som är för självplock till förmån för barncancerfonden.
Även i rapsen jagas tröskan av en kärra.

Tröskan tuggar sig fram.

Skärbordet anpassat frö raps tröskning med en rapskniv på vardera sida.

För oss som inte varit med i tröskgänget har det varit halm i fokus idag igen….

Nu börjar halmlagret att bli fullt igen.
Efter att ha plockat in alla balar vi haft legat ute på fälten så bjöd vädret på riktigt bra torrväder så vi kunde pressa en del av det som tröskades igår. Foto: Carl Jensen
Balar ställs ihop
Förutom de gula fina halmbalarna så har vi även plastat en del av halmen. Här lyfts de ihop.

 

Nu väntar sängen, godnatt!