Höstbruket tar fart

I onsdags blev rapsen färdigtröskad och med det allt vi har som är moget, kornet är fortfarande ett tag bort. Vi fick även in den sista halmen i onsdags. Allt detta gör att vi har både fält som är rena för att jobba med och att vi har tiden att jobba med dem. Tidigare har vi ju sått rapsen, det är som en parentes i höstbruket. Nu tar höstbruket fart på riktigt och mycket ska göras. Röjning och jordbearbetningen är nu igång!

Röjning

Det första vi gör nu när fälten är rena är att vi röjer runt dem med kedjeröjaren och det är nu Carls uppgift. Vi röjer så mycket vi kan i mån av tid och beroende på resultat, men minst några varv runt varje fält blir det. Det är klart man kan nog hålla på nästan hur mycket som helst, men att ska hinnas runt alla fälten innan de bearbetas. Det blir i alla fall några varv på varje fält och bara det gör stor nytta! Målet är att göra det mesta på vintern, men allt som hinns med nu är ju ett stort plus. Skuggad åker är inte bra på något sätt! Just nu prioriteras vissa områden och mest de sidor som går mot söder. Det blir hur som helst väldigt snyggt tycker jag och både åker och traktorernas backspeglar kommer nog att tacka oss. Det verkar som att nya kranarmen med kedjehuvudet än så länge är succé.

Bild tagen på långt håll, men vad Carl och röjaren gör för något syns tydligt. Det är smidigt att kunna bli av med grenar som hänger ner och petar på traktorn eller tröskan.
En röjd kant.

Plöjning

Plöjningen tog fart igår med och farsan satte fart på den delburna sexan ihop med 720i:in. Vi planerar att så en hel del vete efter vete och i regel så plöjer vi den arealen och det rör sig i höst om cirka 270 hektar inklusive något vallbrott. Den arealen som är först ut att vändas är där vi ska så Norinvete, eftersom att det är den tidigaste sorten vi har och den som verkar bestocka sig sämst så vill vi ha den i backen först. Det rör sig om 60 hektar och dessa hektar är nog faktiskt snart färdigplöjda, men blir paus imorgon. Jag själv har inte sett hur det blir efter plogen med egna ögon, men det ska visst bli väldigt fint. Skönt, vi har det ju ganska så varmt och torrt här nu och inland blir det ju lite kokigt och hårt om man plöjer då, men strukturen i marken verkar vara väldigt bra. Det är i alla fall inte blött i marken och det är alltid skönt att vara ute på fälten när det inte är blött och högre packningsrisk finns.

Farsan och plogekipaget snurrar runt redo för att vända mer jord. Foto: Caroline Larsson
Visste ser det väl inte så dumt ut efter plogen? Här är det en mellanlera som plöjs. Foto: Caroline Larsson

Kultivering

Jag själv har nu suttit på kultivatorn igår och idag. Vi har en del areal som vi kultiverar på hösten inför höstsådden. Det är dels efter rapsen och sen så har vi ett fält som vi kör plöjningsfritt på för att testa hur det fungerar. Ambitionen på det plöjningsfria är att kunna kultivera 2 eller tre gånger och sedan prova att så direkt med Combijeten. Det ska bli spännande att se hur det går.. Rapsstubben kultiveras nu dels för att få igång spillsäden så att den kan bekämpas mekanisk och dels för att sätta fart på nedbrytningen av växtrester. Då tänker nog kanske någon; stop, stop vänta nu inte djup bearbetning för spillsädens skull, då kommer den in i groningsvila och vips har man problem med spillraps i flera år. Detta är något som vi inte kunnat se, utan vi tycker att vi har bra effekt när vi gör så här. Vi har gjort lite olika med hur länge efter tröskningen vi väntat med att bearbeta. Solens strålar ska ju ha bra effekt för att förstöra grobarheten hos frön. Här har vi däremot inte sett någon skillnad, utan att köra direkt fungerar minst lika bra som att vänta. Det är även lite skönt att bearbeta bort den hårda ytan så att marken blir mer mottaglig för regn nu, ibland kan det ju vara en förbannelse, men nu känns det som att det inte gör något… Nu är det i alla fall gjort och går inte att göra ogjort och jag är nöjd med resultatet.

Kan nog anta att rapssådden för Swiften i höst är över och då är det lika bra att kroka av BioDrillen. Den sitter inte i vägen, men risken att den slits eller går sönder är mindre om den ligger på en pall i maskinhallen än om den guppar på Swiften i onödan.
Sen fick den ge sig ut i den torra rapsstubben.
Förhoppningsvis får vi nu dessa svarta små rackare att gro, så att vi kan trycka till dem med kultivatorn snart igen.
Bäst att röra om lite här så att det går att så sen.
Vissa plantor är helt klart i imponerande storlek.
och andra inte…
Bra blir det i alla fall tycker jag.
Innan och efter från ovan.
Överallt blev det inte riktigt lika bra. På vissa ställen blev det lite tofsigt.
Torrt i marken,
Helt klart en risk för att fastna i såmaskinen senare i år. Men när jag ändå var ute och plockade sten tog jag med mig lite högar därifrån.
mot en annan plats.
För övrigt var det kanonförutsättningar att plocka sten i dag. Torr mark sparar marken vid överfart.
Körde även i gul vetestubb.
Inte så dumt resultat hoppas jag….
Full fart

Jag började med att dra ett dra i körspåret runt hela fälten. För att jämna till det vid vändningarna.

 

 

Ibland när man kör med lågt lufttryck (0,4 bar) och står lite tokigt kan man lätt tro att det är punktering. Bäst att dubbelkolla då och då..