Fem skär till

Höstbruket fortsätter och med det plöjningen. I huvudsak är det den delburna sexan som får vända jord, men ibland kastar vi in den helburna femman för att höja kapaciteten. Jag och femman får mest hålla oss till vändtegar och korta drag, men det är mark som ska plöjas det med…

Plöjningen fortsätter

Som sagt var så fortsätter ju plöjningen och nu är väldigt snart den arealen som ska sås med Norinvete färdigplöjd sånär som på två vändtegsvarv. Jag måste säga att jag än så länge blir imponerad av resultatet av plöjningen i år. Det är inte direkt blött här hos oss och det var längesedan vi fick väta från ovan. Torr jord är ju inte alltid det trevligaste att plöja, det kan bli kokigt och lite hårt. Så verkar det inte alls bli i år (än så länge), utan jorden faller sönder väldigt fint och just nu ser det ut att bli lätt att få ett bra bruk inför sådd. Jag upplever också att det inte går så vansinnigt tungt att plöja utan det går ganska så lätt. Även om vi nog kanske vill ha lite regn hos oss (och då främst på de fält där vi har sått raps), så är det väldigt skönt att plöja torr jord istället för blöt jord, för då är ju marken mindre känslig för packning. Nu kommer nog plogen att få gå så mycket som möjligt tills allt är färdigt och för att skynda på det hela kastade vi idag in fem skär till.

Jag kan inte påstå att jag tycker att det här ser ut att vara svårbrukat nu.
Jag tycker till och med att resultatet i körspåren blir helt ok.

Fem skär till

Vi har ju fortfarande kvar våran gamla plog som är av samma märke som den vi har i ordinarie uppställning, då är det väldigt smidigt att bara kasta in den när det behövs. I dag var en sådan dag när det passade bra att plocka fram femman och sedan ge sig ut. Planen är lite som vanligt att köra korta drag och vändtegarna med femman medans sexan får gå fram och tillbaka i långa dragen för att avverkar så mycket areal som möjligt. Det fungerar hur bra som helst med detta systemet tycker jag och att plöja med elva skär i backen tar ganska så bra på arealen.

Dags att damma av och plocka fram den gamla pärlan, där ska den inte behöva stå alldeles ensam. Särskilt inte när det finns jobba att göra.
Helt klart inte helt orostig efter vinterns förvaring.
Efter genomgång och service fick vi ge oss ut för att plöja årets första vändteg.
Sexan går fram och tillbaka på långdrag.
Femman och jag sliter på en vändteg.
Något jag tycker är lite småroligt är att det fortfarande sitter ett Väderstadsdäck på en av plogarna.
Röjningen runt fälten fortsätter. foto: Carl Jenssen
och snyggt blir det verkligen!!
Grävmaskinen fick sig idag en flytt till de kommande dagarnas arbetsplats. Nu är det dags att betala tillbaka till marken där vi skördat, det är nu dags att sprida ut våran dynga.

 

Nu är det läggdags för mig så jag orkar med nästa vecka….