Dagsrapport i bilder

Ännu en dag och lite till är förbi och allt rullar på. Här kommer i all enkelhet en liten rapport från dagen i from av bilder med lite tillhörande text.

För att få snabbare effekt av kalkningen som gjordes häromdagen så kultiverar vi den arealen istället för att bara plöja den. Vad vi har hört och kan klura oss till så ska det ge bättre snabbare effekt. Det verkar ju ändå inte helt ologiskt att om man blandar runt kalken i matjorden istället för att vända ner den med en plog så borde effekten bli snabbare.
Full fart för bra inblandning i hela bearbetningsprofilen.
Att sprida ut kalken i hela bearbetningsprofilen känns helt klart bättre än att plöja och få den i ett skikt på botten.
Jag och mor turades om att sköta detta.
Det är alltid bra med lite perspektiv från ovan.

 

Resultatet på ett av ställena. Det blev olika resultat beroende på förhållanden, men jag tycker nog att det överlag blev bra. Får se om vi kommer att plöja det här sen eller ge oss på det med kultivatorn en gång till.
Ska det gå en hel dag behövs drivmedel till det. Tankning i fält är väldigt smidigt.
Plogen går fortfarande för fullt. Det är fortfarande inte särskilt blöt någonstans i marken.
Vi har fått våra gödselbrunnar tömda. Det är mest regnvatten i dem, men de ska ändå tömmas. Till hjälp har vi en granne som kommer och gör detta.
Femman fick hoppa inte en stund idag för att plöja lite vändteg.
Här är ett ställe där kedjeröjaren kommer göra stor nytta, En skuggsida som nu kommer att släppa in lite mer sol. Jag tror att det kommer att märkas på jorden där inom några år.
Solcellerna dök äntligen upp för några veckor sedan och nu monteras det för fullt. Det är även så att anläggningen kommer att bli större än vad först var tänkt. Får se vart det slutar…

Nu lite raps

Som oftast så är rapsen lite laddad med ångest sedan dag ett efter sådd. Den stora grejen nu är att det är ganska så torrt på fälten. Det verkar däremot som att en tillräckligt stor del av rapsen kommer. På de flesta områdena är det 15-22 plantor uppe nu och fler på gång. Så helt perfekt är det inte, men tillräckligt bra(tror jag) för att den ska satsas på.

 

En sak är säker och det är att utvecklingen är och kommer vara lite ojämn nu i höst. Här på bilden är ett bra exempel. Plantan till vänster har redan två örtblad medans den till höger (inringade i gult, med blåa betade rapsskalet med sig upp) måste kommit upp under senaste dygnet.
Förutom torkan så har vi ju det här med rapsen fiender… Det finns gott om krabater som vill festa på rapsen och det gäller nu att ha stenkoll och kolla ofta så att det inte smäller till och vips har något/något ätit upp rapsen. Just nu verkar läget ganska så lugnt även om det finns skadegörare där ute, så är det inte i några stora mängder än…
Jordloppor har vi, men utsädet är betat mot dem och det känns som att rapsen som tagit sig kommer att växa ifrån dem.
Vi har ett gäng kålflugor som flyger runt där ute och om jag har förstått rätt så lägger de ägg som blir larver som gillar att äta raps.
Det finns en del larver där ute som gjort synlig skada på ett fåtal rapsplantor. Om jag inte är ute och cyklar (vilket jag kan vara) så är detta en ung liten kålbladsstekellarv som kommer växa och bli större, mörkare och glupskare. När de blir större finns stor risk för stora skador, så det gäller att ha bra koll nu.
Liknande larv, tror det är samma sort.
Det verkar än så länge som att det är väldigt lugnt med sniglarna. en om den är svår att hitta så ligger stor del av sluxxen kvar på fälten. Jag hittar inte heller några sniglar på mina nattliga promenader i rapsen.
Jag brukar ju helt klart var lite optimist, men jag måste säga att jag tror att rapsen kan bli bra inför vintervilan.
Jag kunde ikväll när jag kultiverade ut dikesmassor konstatera att det fortfarande kom bra med vatten från det röret jag rensade fram igår kväll. Hoppas det gör stor nytta nu!
Idag kom ett härligt paket till grävmaskinen. Nu ska den bli som ny snart.
Dagen avslutades med att serva upp harven för om 3,5 timmar kommer den att börja rulla om planen fortfarande håller då.

 

Det var en del av dagen i bilder. Nu laddar jag för denna härliga dag som verkar kunna bli en händelserik dag den med. Väderprognosen gör att att vi har planer på att börja så idag, får se om det blir så.