Första vetet är i backen

Igår hoppade vårat höstbruk in i en ny fas och vi startade våran vetesådd för växtodlingsår 2023. Först ut var Norin och nu är våra 60 hektar Norin sådda. 

Tidig sådd

Jag misstänker att det finns några som lyfter lite på ögonbrynen och tycker att vi är alldeles för tidigt ute med höstvetesådden. Eftersom att vi satt igång så kan jag i alla fall säga att vi inte tycker att vi är för tidiga. Vi har 25 augusti som vårat tidigaste datum för sådd av höstvete och nu har vi ju till och med en dag till godo eftersom att vi började den 26:e. Jag känner att det här kan vara värt ett helt eget inlägg, så jag ska se senare om jag kan knåpa ihop ett om hur vi tänker med tidig sådd. Jag kan ändå klart säga att de bästa skördarna vi har plockat är efter tidig sådd. Dagens recept var hursomhelst Norinvete i såmaskinen och av det kördes det ut 470 grobara frön/m2. Högt kan man tycka, särskilt så här tidigt, men efter vår erfarenhet kan det nog bli bra ändå. Det var även NPK (10-14-12)med i såmaskinen som såddes ut till en mängd på  166 kg/ha i snitt efter styrfil

Mer förklaringar med tankar får ta och komma senare när jag hittar någon lucka för det, för nu ska som vanligt sömn prioriteras.

Första vetekärnorna är ni i backen.
Det dammar friskt.
Full fart med harven
Stenplockning
och sådd in i mörkret.
Lite halv grovt bruk uppe i ytan.
Men under ytan finns både finjord och till och med fukt på några ställen.
En utsikt som inte kommer vara helt ovanlig för mig i höst..

Nu blir det läggdags. Får se vad vädret nu hittar på i helgen…Det verkar hursomhelst som att den tillfälliga torkan kommer vara över snart. Helgens eventuella regn var också med i beaktningarna för sådd nu.

 

Godnatt!