Sista gräset blev en expresskörd

Vi hade egentligen inte planerat att ta en skörd till på vallarna, men vi fick häromdagen se att gräset på mulljorden växt för mycket för att bara putsa eller lämna. Så ytterligare en skörd var nödvändig och idag passade vi på att klara av hela den på en dag. Det slogs, strängades, pressades, plastades och plockades ihop på en dag, så det blev lite av en expresskörd. 

Snabba beslut

Vi har nu ett tag varit fullt uppe i att så höstvete, så en del annat har hamnat i skymundan. Snokarrunda på våra vallar har varit en av dem sakerna och när vi fick tid för en runda i lördags konstaterade vi att det mesta inte behövde skördas en gång till. Foder har vi just nu gott om och det verkar inte som att det blir kanonfullt med djur i vinter så vi har inte varit på jakt efter så mycket foder i år. Däremot så konstaterade vi att på mulljorden så behövde det skördas, så vi slipper skörda gammalt gräs eller förna nästa år. Planen var att ta det så fort som möjligt och så fort som möjligt var idag. Vi tog även beslutet att på grund av lite ostadiga väderprognoser, där vädret ändras hela tiden, att både slå och pressa allt idag. Det var en fin dag idag och en del av gräset var redan torrt när det klipptes omkull. Vi tyckte därför att det var bättre att idag skörda halvtorrt foder idag istället för risken att skörda helblött foder en annan dag. Rätt eller fel är frågan, men nu är det i alla fall helt färdigt och det är en känsla som känns bra i alla fall.

Redan när gräset klipptes var det viset och halvtorrt.
När det senare låg i sträng på eftermiddagen så var strängarna faktiskt riktigt torra på ytan.
Med under ytan på strängen fanns det fortfarande grönt blötare gräs. Det kommer hursomhelst bli ett bra dikofoder och TS halten enligt pressen var i snitt cirka 50%.

 

Bra skördedag

Vi gjorde som sagt var allt på samma dag idag på de 22 hektaren som skördades. Vi började med att slå direkt när den värsta fukten skinit av och blåst ur gräset. Sen kom Bernt med sin strängare och snurrade ihop gräset i trevliga strängar så pressen slapp jaga gräs i full fart. Vi 17-tiden kom vi igång med pressningen, plastningen och ihopplockningen. På de här fälten brukar vi har problem med både sork och fåglar som har hål på balarna, så att lyfta ihop dem direkt är ett väldigt bra alternativ. Dessutom så är det skönt att ha det gjort ifall markförhållandena ändras så att det i värsta fall inte går att plocka ihop dem i år. Till slut så blev det 102 balar med en snittvikt på 504 kg styck. Det betyder att vi idag skördade cirka 25 ton TS. En andra skörd på cirka 1100 kg TS/ha tycker jag inte är så dåligt med tanke på att detta inte gödslats alls i år.

Efter slåttern snurrade Bernt ihop gräset till trevliga strängar.
Sen kom jag farandes med pressen.
och Carl skötte plastningen.
När man kör sånt här foder så blir inte alltid balarna så fina, men det struntar nog korna i när de ska äta bra det smakar bra.
Balarna lyftes ihop av Christin och här ser man hur gott om sork det är i marken här. Hoppas att de ger tusan i att äta hål på balarna nu.
I morse stod här gräs och nu ligger det paketerat vid fältkant.
Det var helt klart varierande mängd gräs idag. Här är en rätt ok sträng.
Här är också en sträng, men den är bara lite svårare att se. Där det är mulljord var det bra med gräs och där det inte var mulljord var det dåligt.
Bevis från ovan, här ser man mar mulljorden börjar.
På det här fälten var det mystiska spår i det som var oslaget.
Efter lite detektivarbete verkar de stämma bra med lastmaskinens spår när första skördens balar kördes hem.
Mulljord är ju lite spännande att åka på. Här stod pressen stilla och sjönk medan jag åtgärdade en knytarstörning.
Gräs på väg in.
Full fart mot sista strängarna
Jag avslutade med att dra av ett gäng brytbultar till uppackaren. Gräset var lite tjorvigt på slutet..
Då var vårat gräs färdigt för det här året.
En frostigt bild från morgonens hundpromenad får avsluta dagen inlägg.

Bakom kulisserna så pågår växtskyddet av de grödor vi sått, men det tar vi mer om en annan dag.