Nu är allt sått

Nu har såmaskinen rullat över all areal som den skulle nu i höst och det är sått överallt. Det är en otroligt skön känsla att det nu är gjort, men det kommer vara en ännu skönare känsla när allt är uppe. I normala fall hade jag skrivit att sådden nu är i mål, men som en återkommande punkt här så är det inte säkert än hur det blir med Norinvetet. Nu struntar vi dock i det för stunden och fokuserar på att allt i alla fall är sått en gång. 

339 hektar

Hur det än går med det som vi sått så är nu i alla fall cirka 339 hektar höstvete sått, det går inte att ändra på. Jag tänker nog påstå att jag tycker att det gått väldigt bra med sådden överlag. Det har varit några mindre problem på vägen, men inga stora grejor allt har varit löst väldigt fort. Vi har i alla fall inte blivit stående några längre stunder på grund av trasor eller andra problem. Vi har inte heller blivit direkt avbrutna av regn. Även om vi har blivit ståendes på grund av regn så har vi inte behövt åka ifrån eller lämna något på grund av regn. Så trotts en del vetes ovissa framtid så tycker jag att det varit en väldigt bra sådd med bra förutsättningar för att få bra skörd 2023. Inget vete har kladdats ner och det tycker jag känns skönt. Att inte behöva så i tveksamma förhållanden gör helt klart själen mer välmående.

Proppen gick lite ur nu så vi kör resten i bildform:

Här fällde såmaskinen ihop efter att allt nu är sått.
Ett plus med årets sådd var att det stämde väldigt bra med att det inte blev mycket kvar i maskinen när allt var klart. Med två korta drag kvar att så såg det ut så här i behållaren.

 

Här är de två sista dragen. För säkerhets skull så stod lastmaskinen i fältkant redo att fylla på med lite utsäde om det skulle behövas.
Gödningslådan blev också tom lagom i slutet.
Här har vi årets veteareal och de sorter vi har sått. Nytt för i år hos oss är Kask och Pondus.
En påse gödning och en påse utsäde på väg. Pondus som är en ny sort för oss kommer från Swedish Agro och det är första gången vi köper utsäde därifrån. Pondus ska ju vara en bra sort vad gäller avkastning, så den hopas vi på. För att ha något att jämföra med så hoppade två halva drag Julius in i det fältet där Pondus såddes. Då har vi något att jämföra med, även om vi absolut inte misstror Pondus.
Pondus på väg ner i maskinen. Dagens utsädesmängd var 400 grobara/m2 och gödningen gick ut via styrfil med snitt på 200 kg NPK 10-14-12
Här såddes vårat första fält med Pondus.
Årets sista vridprov
Dagen bjöd på ett bra bruk av riktigt höstbrukskaraktär.
Tort i ytan är trevligt när man sår tycker jag och inte bara för att det är lättare att se markörens spår på vändtegen.
Smidigt med fältvägar när man ska fylla.
Gödning på gång.
Det kan nu vara så att den här vyn inte kommer att dyka upp förens nästa höst igen.
Det syns tydligt på marken var körspåren går. Det är mycket mer kokigt där.
Full fart mot slutet
Det är svårt att dölja en överfarts spår. Här syns det mest som är gjort efter plöjning.

Fyllning från annat perspektiv. Foto: Christin Larsson.

Det har även nu såtts gräs runt alla brunnar. Det är något vi pratat om länge, men nu blev det äntligen av.
Såmaskinen står nu och vilar tillfälligt i väntan på antingen tvätt eller att så i lite Norin i Norinet.
Traktorn ska nu få hoppa på andra arbetsuppgifter så den befriades ikväll från dubbelhjulen.
Den fick sig också en välförtjänt tvätt.
Nu står den i verkstaden och torkar. Imorgon ska den få andra bakhjul och kasta sig ut i tjänst igen.

Så var det med det, nu ska vi bara köra lite gräs så lugnar nog allt ner sig lite. Jag vet förresten inte säkert om allt är sått än, för om vi hinner få klart på det grävprojekt vi startat inom snar framtid så kommer kanske lite mer att sås.

Fortsättning följer……