Har vi några dräktiga djur?

En av höstens stora frågor är hur många av kossorna och kvigorna som är dräktiga. Har tjurarna gjort sitt jobb eller har de bara slappat och ätit gräs? Idag gick årets dräktighetsundersökning av stapeln så nu behöver vi inte gissa längre, nu vet vi hur det ser ut. 

Momentet

Så var det dags igen för dräktighets undersökning av alla djur som gått med tjur. Det gör vi som vanligt med hjälp av våran behandlingsbur och en anordning av grindar för att sköta kotrafiken. Behandlingsburen ställs på en av skrapgångarna och det byggs sedan en fålla innan den med våra flyttningsbara grindar. I fållan får djuren snällt stå och vänta på sin tur innan de via slussen får gå in i buren för att undersökas. När de är undersökta får de härja fritt på skrapgången tills alla i gruppen är färdig undersökta, så motas de sedan till sina boxar. När vi dräktighetsundersöker kör vi på ett system där vi motar runt alla djur med hjälp av båda skrapgångarna. Själva dräktighets undersöknignen stod Kirsten från Växa för och det gick väldigt snabbt och smidigt.

Vi börjar med att stänga in djuren i sina boxar på båda sidor så skrapgångarna blir fria.
Sedan bärs behandlingsburen ut i en skrapgången med lastaren.
Sedan är det dags att bygga fållan med flyttbara grindarna.
Jag och Carl bär grindar i ett sådant tempo att kameran inte hänger med. Det här med att bära grindar ihop är faktiskt lite av en konst och är inte så enkelt som det ser ut. Inte om man vill att det ska gå så bekvämt som möjligt. Det handlar om att synka ihop sig med den man bär med. Det gör man automatisk när man gjort det ihop ett tag och det fina verkar vara att den konfigurationen bara behöver göras en gång. När det väl sitter sen så sitter det.
För att det ska gå att jobba ostört utan nyfikna kor i ryggen har vi en öppningsbar grind mellan fållan och ”slussen” till buren. Här står en ko och snällt väntar på sin tur. 
För att trafiken ska flytta smidigt motade vi runt alla djuren och då krävs det att vi sätter lite grindar för att binda ihop skrapgångarna med varandra.
För att fästa grindar där det behövs använder vi oss enkelt av balgarn.
Djuren motas ur sin boxar.
Ut på skrapgången.
In i fållan.
Där motas ett djur i taget fram till slussens grind.
Sen in i buren där de med säker hand dräktighetsundersöks av Kirsten.
och de kor som saknar en öronbricka får sig en ny när de ändå är fixerade i buren.
När de är klara motas de hem till sina boxar.
Tillbaka i sin box kunde det här gänget kvigor lugnt iaktta när resten undersöktes.

Resultatet

Så hur var då resultatet? Jo 72 utav 76 planerade dräktiga djur var dräktiga och det tycket nog inte jag är så dåligt. Jag var faktiskt orolig att det skulle vara sämre än så och jag tror inte att jag var ensam om det. Därför känns det ganska så bra ändå. Vi kommer alltså att ha 72 kalvningar i vår om allt nu går som det ska och det räknar jag med. Hoppas även att vi går ur kalvningssäongen med med minst 72 pigga kalvar. Skönt är även att alla tjurarna verkar ha fungerat bra i alla fall när det kommer till att se till att kossorna och kvigorna blev dräktiga.

Största orosmomentet

Det kanske största orosmomentet inför årets dräktighetsundersökning var hur våran tjur ”Taxen” hade presterat. Det är ju våran tjur som har så korta ben och därav namnet. Däremot så var inte oron, som den var första året, huruvida han skulle nå upp rent fysiskt för att kara sin uppgift. För det har han visat att klarar av. Oron i år var för att han inte ofta sågs ihop med en kviggruppen han gick med. Han höll sig mest för sig själv på andra sidan av ån mot var kvigorna var. Flera försök för att få över antingen honom till damerna eller damerna till honom gjordes. Det lyckades sällan. Vi misstänkte ändå att han gjorde det han skulle, men det fanns ändå en viss oro. Hursomhelst så visade det sig att han återigen gjorde det han skulle och alla förutom en kviga i hans grupp var nu dräktiga. Det verkar helt enkelt bara som att han trivdes ensam på sin sida av ån och bara smet över för att göra det han skulle på andra sidan.

 

Oftast gick han så här helt ensam i sina buskar.
Här är han däremot över hos sina damer på ett besök.

Avslutningsvis så tycker jag nog att dräktighetsundersökningen gick ganska så bra, både resultatmässigt och i utförandet.