Nu går det åt rätt håll

I går morse var far och mor tillbaka på gården efter sina två veckors väldigt välförtjänta semester. Det innebär att vi nu är 80% av ordinarie arbetsstyrka. Alltså borde det rent teoretisk hända mer nu och det häftiga är att det faktiskt verkar fungera praktiskt. I alla fall i mina ögon och trotts en heldag igår med möte och en förmiddag idag med frukostseminarie så har nu högen i verkstaden för första gången på ett tag krympt.

Väldigt skönt

Nu när vi är mer fulltaliga i arbetsstyrkan är det lättare att ha en arbetsuppgift och fokusera helt på den. Man måste inte sticka ifrån för att göra massa annat, för det är redan någon annan som gör det. Kanon ju! Jag undrar hur mycket effektiv arbetstid som försvinner när man måsta avbryta ett moment för att komma tillbaka senare, det är nog en hel del. Det tar ju både tid för att förflytta sig till nästa arbetsmoment och tid för att komma in i momentet igen. Ibland tar det ju även tid att pausa ett arbete. Som sagt jag gissar på att det är en hel del effektiv tid som försvinner vid byten av arbetsmoment. Därför kändes det så fruktansvärt skönt att innan lunch kunna stänga in sig i verkstaden och endast med avbrott för lunch ta tag i det som var där inne.

Vad gjorde jag idag då?

Det kanske låter som att jag dundrat av en himla massa grejor på to-do-listan idag, men så är det kanske inte, bara tillräckligt för att det ska kännas bra. Med facit i hand så var det nog inte så mycket olika grejor att för ändå. Det mesta handla om såmaskinen som nu står i verkstaden eller bara allmän städning. Så maskinen får sig nu en lite service innan den ska vinterförvaras och förmodligen vila ändå tills i höst igen. Då ska den gärna fungera och inga olustiga överraskningar ska dyka upp och då skapa problem och stress. Just nu är det lite extra service mot vad jag räknat med eftersom att det målats lite på grund av rost. Den allmänna städningens handlar mest om att plocka undan grejor som någon (nästan alltid jag) inte tyckt det funnits tid för att plocka undan direkt. Resultatet efter dagen blev i alla fall en ren verkstadsbänk och det är ju inte så tokigt!

Så här såg det ungefär ut när jag började idag- Ett ganska så ordnat kaos, men ändå ett kaos.
Såmaskinens kraftöverföringsaxel fick äntligen sina raka rör.
Men eftersom att den axel som nu sitter på fungerar fint, så vill jag inte kapa dem till rätt längd på en gång. Tänk om det behövs en längre axel på något annat först?! Klart blev det i alla fall och den kunde flytta ut från verkstaden.
Ett exempel på vad man kan hitt på en ostädad verkstadsbänk: ett av min sådokument.
Sen efter en dels arbete blev hela bänken en fri arbetsyta. Förutom ett litet hörn….
I det hörnet har det växt till en fin liten hög med handskar. Varför vet jag inte riktigt, men tror det är handskar som är för dåliga för att använda till det mest. Det kan kanske däremot finnas speciella arbetsuppgifter då dessa kan passa… Får jag gissa hamnar snart de flesta i sopporna..
Kan också tilläga att påsen med rapsplantor (som på slutet också innehöll veteplantor) nu är bortstädad.
Det händer självklart grejor även utanför verkstaden. Här får sig Valtran en tvätt av Carl.

Måla såmaskinen

Något som jag inte var beredd att göra inom så snar framtid var att måla såmaskinen. Nu målades ju inte hela maskinen, men jag hade inte räknat med att måla något alls på några år till. Den är ju bara sedan 2018… Hur som helst så hade färg börjat släppa i gödningslådan och rost började dyka upp. Det fanns alltså inte så mycket andra alternativ än att fixa upp det. Slipa, måla och måla och pang så var det med klart. Den här gången så provade jag med att måla med väderstad-röd, hoppas att våran Överumsmaskin tål det…

För mycket för att blund för- Tråkigt med så stora färgsläpp.
Det är dessutom på ett väldigt känsligt ställe. Blir maskinen uppäten där blir det inte alls bra…

 

Det var inte helt lätt att komma åt att slipa överallt. Men efter mycket pill så gick det.
Efter att det grundmålats så penslade jag på fin röd färg. Det råkade ju som sagt vara färg från ett annat märke som gör såmaskinen, men jag tror inte att det blev sämre. Våran såmaskin borde i alla fall inte ta illa upp efter sådana inte tillverkas längre.
Mindre rost, mer färg.

Apropå något annat…

Så var det ju farsdag nu i helgen och så tänkte jag passa på att tacka livet för att jag har chansen att vara pappa till två (snart tre) underbara barn. Det är ju inte alltid under året vi ses så jättemycket, men det är det desto mer utav nu och det trivs jag med.

Under högsäsong kan ett besök för middag vara guld värt. Det är inte alltid det fungerar, men när det gör det så är det kanon.

Det var den dagen det…. Imorgon blir det lite mer action. Då ska vi dräktighetsundersöka våra kor och kvigor. Spännande att se resultatet!