Följdfelen fortsatte….

I fredags så berättade jag om vattnet som frusit i en av våra lagårdar och jag skrev också att det var igång och verkade fungera. Så var det inte, utan medan jag satt och skrev inlägget höll faktiskt farsan på med vattnet som inte fungerade. Där ser man vad man missar bara för man är lite ledig… Följdfelen höll sig kvar tills idag.

Sönderfrusna värmekablar

Jag har inte riktigt hundra koll på allt som strulade, men jag vet vad som orsakade följdfelen. Det var värmekabeln som ska hålla vattnet i flytande form sista korta biten till vattenkoppen från matarledningen som helt enkelt hade frusit sönder. Då blir den som en vattenslang kombinerad med elkabel. Det brukar själva kabeln klara bra, men den leder upp vatten i kopplingsdosan och där tycker inte sladdarna om det. Kortis och värmekablar ur funktion blev resultatet. Som tur var så var det inte alla kablar, det var ”bara” kablarna till varje vattenkopp från matarledningen som var ur funktion, själva matarledningens kabel var hel, men det satte ändå allt ur funktion. Som tur var så märktes detta en fredagskväll med en hel helg fram tills att det gick att få tag på nya grejor. Det innebar en hel del extra jobb för farsan denna helg.

Kopplingsdosan där värmekabeln är inkopplad gillar inte alls vatten i sig. Börjar värmekabeln att läcka leder den upp vatten i kopplingsdosan.
Resultatet efter det frusna vattnet blev att byta alla nedstickande värmekablar till vattenkopparna. Här byter Far och Carl en av dem.
Vi har tur som har en bra elfirma som ställer upp när det behövs, men fattas det grejor så hjälper inte det…

Nu verkar det fungera

Ja, nu verkar det i alla fall som att det fungerar och nya värmekablar sitter nu där det behövdes. Tänk vad mycket enklare det blev när det blev måndag och det gick att få tag på grejor. Nu när det ändå var igång så passades det på att göras reservkablar. Vi ser även till att nu lägga upp ett litet eget lager med det som är den kritiska delen för att få det att fungera. Det som är den kritiska delen är krymphylsan som förseglar änden på värmekabeln. Kabel har vi i reserv, men den är inte värd mycket om inte änden går att försegla. Skönt att ha lite extra grejor ifall det strular i framtiden, bara det brukar ju göra så att det inte strular.

Tillverkningen av värmekablar pågår för fullt.

Sådär, nu hoppas vi att det var sista gången det här strulade och att det fortfarande fungerar. Det gjorde det i alla fall sist jag pratade med farsan.