Fruset vatten till djuren

24,7 minusgrader gör att det frestar på de mesta grejorna lite extra och det kan lätt få lite problem med sig. Till exempel när värmeslingan som ligger i djurens vattenledning för att vattnet inte ska frysa slutar att fungera, då finns det inte längre något som hindrar vattnet från att frysa längre. Det var precis vad som hände idag och hela vattenledningen till en av våra lagårdar frös. En typiskt obra grej som innebär massa extra jobb av den mindre trevliga sorten. Att skruva vattenledning i kallt väder är inget toppjobb direkt, men djuren måste ju få vatten så inte mycket att göra. 

Nu ska jag på en gång vara tydligt med att jag är pappaledig och deltog därför inte i dagens hårda jobb med vattenledningen, det var Janne och Carl som skötte. Så jag ska inte få det att verka som att jag slitit hårt med detta, även om jag snällt erbjöd min hjälp.

Typiskt

Att till och med vattnet fryser i detta väder är kanske inte så konstigt, ja frös i alla fall när jag var ute.
Inte nog med isen i vattenkoppen, det var is även i ledningarna.
I vanliga fall räcker det med lite varmvatten på vattenkoppens nippel så är det igång, men inte idag inte.
Det ser till och med kallt ut på bilden.

Det är ju typiskt att vattnet ska frysa när det är som kallast, men jag antar att det hör litegrann ihop på något vis. Vi brukar i vanliga fall klara oss väldigt bra från det här och det är endast när något extraordinärt händer vi får problem med fruset vatten. Normalt behöver vi bara tina nipplarna i vattenkopparna med lite varmvatten. Nu var det ändå dags för fruset vatten modell lite värre. Det ska som sagt var i normala fall inte ske utan en anledning och det fanns faktiskt en bra anledning till detta. Av någon konstig anledning så var värmeslingan lite klent säkrad och delade säkring med lite fler saker. Troligtvis så var det därför så att när värmeslingan slet för fullt med att hindra vattnet från att frysa och lyset drog igång i morse så gick säkringen och följden blev kallt vatten och så småningom is. Som tur är så gick det fort att få tag på elfirman vi använder och de kunde hjälpa till på en gång. De kopplade elen på ett bättre sätt och fixade lite bättre säkring, så var i alla fall värmeslingan igång igen. Sen var det dags för resten av arbetet med att tina allt och laga följdfel.

 

Följdfel

Det lite otrevliga med vatten som fryser är ju att det expanderar, och gör det det när det är instängt så brukar det vilja ha mer utrymme. Det brukar ju kunna orsaka diverse sprickor på diverse ställen som inte märks förens vattnet blir rinnande igen och då kanske det sprutar ut lite här och där. Hur mycket som är trasigt bli lite som en glad överraskning vartefter vattnet tinar. Vad jag förstod idag så var det en hel del som frusit sönder och det tog lång tid att få ordning på allt, men till slut så var allt lagat och fixat så nu fungerar det som det ska igen utan läckande ledningar.

Till slut var allt fixat, upptinat och lagat så allt kunde gå tillbaka till det normala igen.

Dagens sidospår:

Det är inte vara Janne, Carl och elektrikern som slitit på i kylan, även jägarna har slitit på. I natt ramlade denna herre och får mumsa vidare på grödorna i en annan värld. Deras slit uppskattas. Foto: Didrik Bäcklin

Sådär nu är det dags för kvällens hundpromenad och termometern visar behagliga 8,2 minusgrader. Det är ju nästan redan rama sommarvärmen jämfört med i morse. Åtminstone så är det 16,5 grader varmare och jämför man nollgradigt med 16,5 plusgrader är det en himla skillnad! Trevligt helg och hoppas att inte fler har problem med fruset vatten, även om jag misstänker att det kanske kan vara så!