Vad hände 2022, del 1.

Så var återigen ett år snart till ändå och som vanligt var det ett annorlunda år. Ett år med både bra och dåligt innehåll. Krig trodde inte jag skulle hända på det här sättet, men det gjorde uppenbarligen det. Hemskt är det på många sätt och framför allt för de som drabbas direkt, hoppas nu att 2023 är året det tar slut. Nu tänkte jag ta och försöka dra en snabb återblick på detta år med fokus på våran egen verksamhet, lite smalare än hela världen alltså, men det är ändå svårt att inte nämna kriget. Nu är det gjort och nu smalnar jag av fokuset och drar igång. Vi kör månad för månad och jag ska försöka hålla det kort, men innehållsrikt. Det får bli två inlägg av detta, här kommer det första.

Nu kan det vara så att jag råkar komma ihåg något fel eller har fel på anteckningarna, hoppas ni har överseende med det och inte tror att jag sitter här och ljuger eller hittar på med flit.

Januari

Årets första månad började med ganska så tråkigt väder, det var mörkt, blött, geggigt och halt, men vitt ibland korta stunder. Vi ägnade oss mest åt inomhus jobb av olika slag, men även röjning i beten när vädret passade. Det som gjordes inomhus var service av maskiner och lite fix med byggnader. Årets gödning började rulla in och det som vi då tyckte var dyr gödning är nu billig gödning….

Det var ont om snö på fälten i Januari, men gott om ispölar. Här är raps som senare frös ihjäl och kördes upp.
Is och gegga var det gott om…
Det var en bra tid för att renovera skopor i Januari.
Röjning i bete
Dyr, men billig gödning
Vi isolerade rör inomhus till torken.

Februari

Var precis som Januari en månad som bjöd på olika väder, men lite mer minusgrader som skapade förutsättningar för lite andra jobb. Vi sysslade i stort sett med samma saker som i januari, men när kallgraderna tillät så satte vi fart med att röja dikes- och fältkanter. Våran kalvningsäsong drog igång 20 februari. Valtran och skogskärran blev ett par i februari. I slutet av februari var det vårväder på gång och det var fullt med vårkänslor i kroppen…

 

Standardarbetet flöt på men bland annat ufodring av djuren.
Skogskärran fick ett ventilpaket och Valtran elektriska spakar för att styra ventilpaketet med.

 

Kalvningsäsongen drog igång och böjrade med lite extra jobb för att få ko och kalv att komma överens.
Fält- och dikeskanter klipptes…
och riset körde bort
Vårtecken kom och vattnet började flöda i täckdikena.

Mars

Mars började lite segt om jag kommer ihåg rätt, sen blev det kanonvårväder i mitten av månaden och sedan kallt i slutet.. Tjälen släppte 20 mars på rapsen och då satte vi fart med att mata våran raps med kväve och svavel, så trodde vi fortfarande på rapsen som verkade vakna bra där av vårvädret. Vi fortsatte sedan med att gödsla höstvetet en första gång. Kalvningarna rullade på för fullt och det började synas att vetet hade haft en tuff vinter med många utvintringsfläckar.

Tjäle i marken på rapsen 13 mars
Tjälen ur marken den 20 mars. Rapsen ser inte jättekul ut, men så här brukar den kunna se ut på våren.
Rapsplanta 20 mars
Vi satte då fart och körde en första kvävegiva på alla våran höstraps. Vi utnyttjade nattfrosten för bärighet.
Kalvgömmorna började fyllas på ordentilgt i mars
Vete som på många håll var glest fick sig en första omgång kväve i slutet av mars.

April

I april vände våren och det som såg ut som en torr och tidig vår blev en blöt och sen vår. Här frös nog en hel del av våran raps ihjäl som vi senare körde upp. Min gissning är att den inte klarade av minusgraderna efter att ha trott på vår och börjat om med ny grönmassa. Vi satte igång med att välta vetet och körde mer kväve på vetet. I slutet av april så trodde vi fortfarande på att rapsen skulle kunna bli något. Våran nya kedjeröjare dök upp och djurens hagar började fixas.

Fullt med kalvar överallt kändes det som i april.
Rapsen kämpade på när vädret var rätt.
7 april här under är det höstraps.

 

Vi fick retirera från fältsysslor en bit i april och kunde börja röja i skogen.
Nya kedjeröjaren dök upp
Mer kväve till vetet.
Vältningen drog igång och avslutades i april
Två väderstationer införskaffades.
Rapsen betades hårt av kronhjortar.
Rapsen såg ut att skärpa till sig.
Axanlag i vete började synas.

Maj

I maj satte allt fart. Första djuren kom ut på bete 2 maj. Den 6 maj gav vi upp en del av våran höstraps som vi ändå trott på, den stod helt stilla. 20 hektar kördes då upp och såddes korn på istället. Vi gav oss på att ge lite trädor kärlek i form av grävning. Vi började gräva ner elkabel för solcellerna vi beställt. Kalvningsäsingen gick i mål med 73 kor som kalvade och 75 kalvar. Den rapsen som inte kördes upp började blomma i slutet av maj.

Första djuren kom ut.
Den dåliga rapsen kördes upp
korn såddes istället.
Ny såmaskin för blommande trädor och fältkanter köptes in.
Vi grävde diken.
Grävde elkabel

Norinet började axa i slutet av maj

Rapsen blommade
Sprutan gick ju även förstår för fullt i maj.

Juni

Sprutan rullade för fullt och kvävekarusellen var igång i början av juni. Vädret gjorde ett sista försöka att ta kål på våran raps med en rejäl hagelskur. 8 juni la vi sista kvävegivan på vårat vete, på grund av mycket restkväve i marken blev givorna i år låga . 9 juni drog vi igång våran grässkörd och i slutet av månaden var höstfoderproduktionen igång. Det blev att fira midsommar i traktorn i år. Vi gödslade ut våra djupströbäddar och gick i mål med kabeldragningen för solcellerna.

Sprutning för att skydda Norinet mot svamp.
Värsta hagelstormen jag varit med om i Sverige.
Det gillade inte rapsen.
Våran grässkörd rullade igång.
Vetet fick sin sista kvävegiva.
Hästfoderfabriken rullade på för högtryck i slutet av juni

Alla kablar kom dit de skulle och gårdsplanen kund äntligen återställas.

 

Utgödsling av lagård 2
Vildsvinen började gå i vetet.

 

Sådär det var en liten sammanfattning av första delen av 2022. Resten kommer inom snar framtid, dock kanske inte förens nästa år. Jag får därför ta och önska alla som läser detta ett gott nytt år!!